nieuws

Bijval voor historische bouwplaats Dom

bouwbreed

De Utrechtse wethouder Frits Lintmeijer vindt het inrichten van een historische bouwplaats om het middenschip van de Dom te herbouwen een sympathiek idee.

”Jonge generaties vaklui kunnen er in de praktijk vergeten ambachten leren. De bouwplaats kan bovendien een toeristische trekpleister worden waar het publiek kan zien hoe er in de 15de en 16de eeuw werd gebouwd”, aldus Lintmeijer.
Het idee voor de bouwplaats werd gisteren geopperd door de Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk 2013. Voorzitter Leo Wevers wil het middenschip van de Dom dat in 1674 bij een storm verloren ging in oude glorie herstellen. Het Domplein zou de komende vijftig jaar een historische bouwplaats kunnen worden. De afgelopen jaren zijn er meerdere plannen geweest om het middenschip opnieuw op te bouwen, maar Wevers vindt die ”te goedkoop en te snel”. Hij wil ”een authentiek en kwalitatief goed gebouw neerzetten”.
De stichting wil vanaf 2013 beginnen met het proces van ‘slow building’ en alleen oude technieken gebruiken. Zelfs de aanvoer van materialen moet het liefst per boot en paard en wagen. Tussen de Domtoren en het project zou een smalle doorgang openblijven voor ander verkeer.
Het project wordt bekostigd met de opbrengst van entreekaartjes voor de bouwplaats. ”Net zoals bij de Sagrada Familia in Barcelona”, zegt Wevers.

Reageer op dit artikel