nieuws

Ziekenhuis Den Helder voor Matrix

bouwbreed Premium

Dochterbedrijf Matrix van Aan de Stegge heeft in Den Helder het contract voor het nieuwe Gemini Ziekenhuis binnengehaald. Het project is in de zorg de eerste aanbesteding volgens het concept living building.

Matrix Bouw en Ontwikkeling, een dochteronderneming van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven, gaat het ziekenhuis realiseren en 25 jaar beheren. De bouwer werkt voor de opdracht in het consortium Helder Oranje samen met installateur Cofely (GTI) en SEED Architecten. Orange Cure is verantwoordelijk voor de financiën en Valstar Simonis verzorgt het installatieadvies. Het ziekenhuis, dat ongeveer 65 miljoen euro gaat kosten, wordt in 2013 opgeleverd.
Strukton en Volker Wessels namen aan de aanbesteding deel binnen het consortium Eenhoorn dat verder bestond uit EGM Architecten en het ingenieursbureau Royal Haskoning. Alettagroep, de derde mededinger, stond onder leiding van de BAM-dochter Vitaal ZorgVast en bestond verder uit PTG Advies, BAM Techniek, architectenbureau De Jong Gortemaker Algra, BAM Utiliteitsbouw en ingenieursbureau Deerns.
De drie consortia zijn vorig geselecteerd uit een groep van in totaal vijf partijen. Begin dit jaar hebben alledrie consortia een bod gedaan. BAM heeft hierbij een voorwaardelijke bieding gedaan waardoor deze niet is beoordeeld.
De twee overgebleven biedingen werden op drie punten beoordeeld. “Het ontwerp woog voor 50 procent mee, het toekomstscenario bepaalde voor 30 procent de uitslag en het team was goed voor 20 procent van de uitslag”, legt John Dols van adviesbureau Twynstra Gudde uit. Hij begeleidde de niet-traditionele aanbesteding in opdracht van het Gemini Ziekenhuis. Bij het concept living building draait de aanbesteding niet zoals gebruikelijk om de kosten van slechts de bouw, maar om de kosten die worden gemaakt voor het gebruik van het gebouw.

School

Volgens Michiel Wijnen van Matrix dankt het winnende consortium de aanbesteding aan de ervaring die in Veenendaal is opgedaan bij de bouw van een school. “Dat is in Nederland de eerste aanbesteding volgens het concept living building geweest. We hebben daar veel kennis opgedaan die ons goed van pas kwam bij het Gemini Ziekenhuis.”
“Het concept creëert ruimte om frisheid te etaleren. Matrix heeft als nieuwe speler op de markt die kans gegrepen”, reageert Stan Vermeulen van Stichting Roges op het aanbestedingsresultaat. Vermeulen, die als lid van de klankbordgroep bij de aanbesteding was betrokken, benadrukt dat de kracht van de combinatie uiteindelijk doorslaggevend is. “Matrix werkt samen met een aantal heel ervaren partijen die, zo is gebleken uit onderzoek, een goed team vormen. Bouwen is mensenwerk.”

Reageer op dit artikel