nieuws

Zicht op overdracht geluid lichte bouw

bouwbreed

TNO Bouw en Ondergrond heeft een methode ontwikkeld voor het voorspellen van de overdracht van geluid en trillingen in lichtgewicht appartementsgebouwen

Hij moet het vertrouwen in de prestaties van lichte bouwsystemen vergroten.
De methode richt zich op de bouwknopen van wanden, vloeren, plafonds en gevels. TNO presenteerde de methode op een bijeenkomst in een congreszaal van Kok Catering in Delft. “We proberen het vertrouwen in lichtgewicht constructies te vergroten”, aldus Sven Lentzen van TNO Bouw en Ondergrond. “Met deze methode kunnen akoestisch adviseurs en constructeurs voorspellingen doen over de isolatie, knelpunten vaststellen en mogelijke verbeteringen voorstellen.” Volgens Lentzen bestond tot nu toe geen methode voor lichte bouwsystemen. In de praktijk worden tijdens de bouw metingen verricht op een moment dat aanpassingen nog mogelijk zijn. Soms wordt een model beproefd in een laboratorium.
“De methodiek van EN12354 deel 1 en 2, de Europese norm voor de akoestische prestatie van gebouwen, is ook te gebruiken voor lichte bouwsystemen”, aldus Lentzen. “De overdracht van luchtgeluid en contactgeluid kunnen we goed voorspellen met een statistische energie-analyse. De overdracht van trillingen is te voorspellen met de eindige elementen methode.” Lentzen liet een overzicht zien van geschematiseerde bouwknopen. Het grootste deel daarvan betreft staalskeletbouw, drie knopen betreffen houtskeletbouw en nog eens tien staalframebouw. Van vier bouwknopen heeft TNO de prestaties bepaald. Lentzen presenteerde alleen de resultaten van de lage staalplaatbetonvloer. Hij verbond geen oordeel aan de uitkomsten, maar ze voldoen aan het Bouwbesluit.

Kritiek

Uit de zaal kwam kritiek op de presentatie, vooral van architecten. “We hadden eigenlijk tips and tricks verwacht, een handleiding voor de praktijk”, aldus een bezoeker. “De voorbeelden zijn erg gevoelig voor uitvoeringsfouten”, vond een ander.
Lentzen gaf toe dat een goede isolatie staat of valt met een zorgvuldige uitvoering. Hij benadrukte dat de methode een uitsplitsing biedt van de overdrachtspaden tussen de wanden, vloeren, plafonds en gevels. Daardoor wordt duidelijk waar de knelpunten zitten en welke verbeteringen mogelijk zijn. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd op websites van deelnemende organisaties, zoals Bouwen met Staal. Volgens Lentzen bestaat het plan om de bouwknopen van lichte bouwsystemen toe te voegen aan de SBR referentiedetails.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels