nieuws

Winkelcentra veren op maar kantoormarkt blijft in mineur

bouwbreed

Na zeven kwartalen van waardedalingen worden winkelcentra weer iets meer geld waard. Voor kantoren blijft het echter sukkelen.

Dat blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar van vastgoedbelegger VastNed. De belegger wist in de eerste kwartaal een positief beleggingsresultaat van 22 miljoen euro te halen. Vorig jaar werd 38 miljoen euro verlies gemaakt. Voor zowel de winkelcentra als de kantoren moest VastNed 10 procent van de huuropbrengsten inleveren. VastNed had op 31 maart 2010 voor 1,88 miljard euro aan winkelbeleggingen uitstaan. Een jaar eerder was dat 1.96 miljard. Bij taxaties werden panden van VastNed met gemiddeld 0,3 procent hoger gewaardeerd.
De bedrijf dat winkels heeft in Nederland, Spanje, Frankrijk, België en Turkije zag de winkelleegstand met 2 procentpunt stijgen naar ruim 4 procent. De Spaanse en Franse markt leverden VastNed de meeste kopzorgen op. Inmiddels staat in Spanje 10 procent van de winkels leeg. Voor 2010 is de directie “voorzichtig positief”. Het consumentenvertrouwen lijkt zich in de meeste landen waar VastNed Retail actief is, weer enigszins te herstellen, merkt het bedrijf. Daardoor zullen de consumenten meer geld gaan uitgeven, waardoor de huurders betere omzetcijfers zullen krijgen.

Leegstand

De resultaten die VastNed behaalt op de kantorenmarkt, zijn aanmerkelijk slechter dan in de retail. In het eerste kwartaal werd een verlies gemaakt van 5,2 miljoen euro. Vorig jaar werd 25 miljoen verlies geleden. De leegstand groeide van 15,7 naar 16,1 procent. Het belegd vermogen bedroeg per 31 maart 2010 1.06 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2009 was dat 1,13 miljard.
Over de kantorenmarkt durft de belegger geen verwachtingen uit te spreken. Het overaanbod, de leegstand en de verder dalende huurinkomsten zullen de markt beïnvloeden. Maar hoe sterk, dat is voor het beleggingsbedrijf uit Rotterdam de vraag.

Reageer op dit artikel