nieuws

Vlieger wekt onder water elektriciteit op

bouwbreed

Een vlieger die onder water elektriciteit opwekt: Saab-afsplitsing Minesto mag dit idee met 2 miljoen euro particulier investeringsgeld verder ontwikkelen.

De vlieger bestaat uit een 12 meter lange vleugel, een generator en een roer. Minesto wil dit geheel aan een ruim 100 meter lange kabel onder de zeespiegel verankeren. De vlieger draait achtjes onder invloed van de zeestromingen. Een automatisch stuur houdt de vlieger in beweging.
Een proefmodel op schaal heeft volgens de ontwikkelaars in een laboratorium bewezen dat het technische principe werkt. Met de investeringsgelden wil Minesto volgend jaar een vlieger op een kwart van de ware grootte bouwen voor proeven voor de kust van Noord-Ierland. Een vlieger op ware grootte moet volgens de ontwikkelaars een generator van 500 kilowatt kunnen aandrijven. De elektriciteit gaat via de ankerkabel naar land.
Technisch gezien komt het principe overeen met dat van een vlieger in de lucht. Minesto noemt water dichter dan lucht en ziet daardoor een groter rendement ontstaan. De ontwikkelaars zeggen nog wel een oplossing te moeten verzinnen voor de al dan niet grote vissen die de vliegende generatoren en de ankerkabels op hun pad kunnen vinden.
Minesto werkt sinds 2007 als zelfstandig bedrijf aan de vlieger. Als onderdeel van Saab werken de ontwikkelaars er al sinds 2003 aan.

Reageer op dit artikel