nieuws

Vastgoedbedrijven gaan samen optrekken

bouwbreed

De vastgoedmarkt gaat een heel grote rol spelen bij de komende verkiezingen. Dat is de overtuiging van de groep vastgoedbedrijven die zich heeft verenigd in de nieuw opgerichte Stichting Vastgoed Overleg (SCO).

Initiatiefnemers van het vastgoedoverleg zijn Ballast Nedam, Schiphol Area Development Company, Syntrus Achmea, Vesteda, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en Ymere. De groep wil de overheid “voeden” met informatie en de crisis bezweren in de vastgoedmarkt. Eind deze week gaat de groep een manifest aanbieden aan de overheid.
Behalve de hypotheekrenteaftrek en scheefwonen zal de stichting ook zijn licht laten schijnen op het effect van verschillende bouwprojecten op de economie. De bedrijven zijn van mening dat de vastgoedmarkt een zeer grote rol gaat spelen in de komende kabinetsperiode.
De vastgoedbedrijven hekelen het weinige overleg dat er in de sector is tussen corporaties, beleggers, bouwbedrijven, ontwikkelaars en grondbedrijven. “Er is geen onderling overleg”, zegt een woordvoerder van de stichting. “In de afgelopen jaren heeft de hele branche te maken gehad met enorme terugval. Om uit dit dal te krabbelen is het nodig dat alle partijen om de tafel gaan zitten. Alle partijen zijn afhankelijk van elkaar en door overleg kan de hele branche weer in gang worden getrokken.”

Manifest

In Maastricht wil het nieuwe overlegorgaan met alle aangesloten bedrijven vandaag een gezamenlijk manifest opstellen. Deze zal worden aangeboden aan de overheid. De partijen hopen daarmee invloed uit te kunnen uitoefenen op de verkiezingen en de kabinetsformatie.
De vastgoedmarkt kampt met grote problemen. Vrijwel alle afzetkanalen zijn flink gekrompen. Ontwikkelende bouwers zoals Ballast Nedam kampen met veel minder vraag naar woningen en utiliteitsgebouwen. Beleggers durven minder dan voorheen hun geld in vastgoed te steken. En grondbedrijven zien hun inkomsten met miljarden per jaar inzakken. De situatie op de kantorenmarkt is zo dramatisch dat minister Huizinga nog deze maand een kantorentop laat plaatsvinden om de problemen snel aan te pakken.

Reageer op dit artikel