nieuws

Toenemende aandacht voor hybride glas

bouwbreed

De aandacht voor hybride constructies van structureel glas en staal, aluminium of kunststof neemt toe

Dat zei Jan Rots ‘Challenging Glass 2’.
In zijn inleiding wees Rots in de aula van de TU Delft op het grote aantal bijdragen aan het congres over hybride constructies. Hij is hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft op het gebied van krachten, vervormingen en spanningen in gebouwen.
“Wij doen veel aan gevels. Glas is daarbij een veel gebruikt materiaal. Het is doorzichtig en toch sterk, stijf en taai.” Glas wordt dan ook vaak constructief toegepast. De mogelijkheden van structureel glas worden groter door de combinatie met staal, aluminium of kunststoffen als doorzichtige polymeren. Daarom richt het onderzoek zich in toenemende mate op hybride constructies.
Frederik Roebroek, Bert Snijder, Frans van Herwijnen en Edwin Huveners presenteerden een hybride kolom van glas en staal. De doorsnede heeft de vorm van een plusteken, met glazen vleugels en een stalen profiel op het kruispunt. In het laboratorium van de TU Eindhoven lieten de onderzoekers twee varianten op ware grootte testen. Op die manier konden zij de rekenmodellen volgens de eindige elementen methode valideren. Hun conclusie luidt dat een stalen kolom uitstekend kan worden versterkt met glazen vleugels. Scheuten Glasgroep uit Venlo droeg bij aan het onderzoek.

Honingraat

Carles Teixidor van Bellapart uit Spanje toont dubbel glas met daartussen een honingraat van aluminium, constructief verbonden met het glas. Daardoor neemt de buigstijfheid van de panelen sterk toe. Teixidor onderzocht hoe de panelen het best kunnen worden geproduceerd. Ze zijn geschikt voor glazen gevels, vloeren en daken.
Bernhard Weller en Kristina Härth van de TU Dresden spraken over liggers van glas en polycarbonaat. Door de verschillende uitzettingscoëfficienten van glas en polycarbonaat kunnen de liggers niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. De onderzoekers stellen voor ze uitsluitend binnen toe te passen.

Reageer op dit artikel