nieuws

Susteren aan kunststof hoofdriool

bouwbreed

Echt-Susteren laat als eerste gemeente in Nederland een kunststof hoofdriool aanleggen. Beuker Kunststoffen uit Opmeer vervangt vanaf vandaag aan de Oude Rijksweg Zuid in Susteren het betonnen verzamelriool door een wikkelbuis met een diameter van 1600 millimeter.

De bestaande verzamelleiding maakt over een lengte van ruim 500 meter plaats voor een hdpe-wikkelbuis. Een aangevormde klikverbinding verbindt de buisdelen met elkaar. In deze verbinding zit een spiraal waarmee buiseinden aan elkaar worden gelast. Beuker maakt zelf alle lasverbindingen.
De lassen zitten aan de binnenzijde van de buis, legt Robert Stokkers van de Beuker-vestiging in Zaandam uit. “Deze constructie maakt het lasproces veiliger. De lastemperatuur blijft er constanter door en heeft minder last van invloeden van buitenaf.” Met het zelf lassen zegt Stokkers ook de vaart in het werk te houden. “De aannemer kan gewoon doorleggen en hoeft niet op ons te wachten.” In de tussentijd vormt de buis een gesloten geheel waarop vocht en vuil geen vat krijgen.

Putbuizen

Prefab buisdelen vangen alle hoekverdraaiingen in de streng op. Voor de toegankelijkheid van de bergingsleiding levert Beuker putbuizen in plaats van extra putten. “In het traject komen elf putbuizen die net als de andere buizen worden gelegd”, zegt Stokkers. Een steunplaatje houdt de putbuizen tijdens het leggen recht overeind.
Met het gebruik van putbuizen vervalt het stellen van putten. De putbuizen hebben tangentiale schachten met kunststof traptreden. De schachten hebben een diameter van 1000 millimeter. De bovenkant reikt tot de bestrating. Een betonnen deksel met toegang sluit de bovenkant af.
“Verminderen van overlast maakt snelle aanleg noodzakelijk”, vindt Stokkers. Het werk voorziet ook in het maken van woonhuisaansluitingen in de straat waarin de vervanging plaatsvindt. Beuker realiseert die door de hoofdleiding op de plek van de aansluiting te verwarmen en de aansluitleiding door de verweekte plek te drukken.
Beuker werkt in Susteren samen met de gemeente, aannemer BLM Wegenbouw uit Vessem en de ingenieurs van Brouwer Adviesbureau uit Roermond. “Met de nieuwe rioolleiding krijgt de gemeente ruim 1000 kubieke meter bergingscapaciteit erbij”, rekent Stokkers voor. “Daarmee vervallen ook de overstorten op de nabijgelegen beek.”

Reageer op dit artikel