nieuws

Suggesties bouw over aanbesteden getest

bouwbreed

Overijssel gaat testen of een aantal suggesties uit de bouw over aanbesteden werkt. Dat beloofde de provincie tijdens de Ervaringsdag Infrawerken.

Hoe blijft het werk bereikbaar voor regionale partijen, dat was de vraag die centraal stond tijdens de bijeenkomst. De aanwezige aanbestedende overheidsdiensten en aannemers hadden volop ideeën. Stuk voor stuk niet splinternieuw, maar zelden in de praktijk beproefd.
Dat gaat veranderen, beloofde de provincie. Zo wil ze de drempel verlagen zodat het mkb gemakkelijker mee kan dingen naar opdrachten. Ze wil innovaties bevorderen door alternatieven standaard toe te staan tenzij er redenen zijn om het niet te doen. Nu is de praktijk, dat alternatieven vrijwel altijd uitgesloten zijn. Ook ziet zij wat in marktconsultaties en het werken met bouwteams.
Een voorstel om aanbieders te selecteren door te loten, stuitte op verzet van de aanwezige aannemers. Daardoor zou kunnen worden voorkomen dat mkb-bedrijven al in de voorselectie afvallen doordat grote bedrijven veel meer punten voor ervaring halen.
“We maken als ondernemers zelf wel uit of we willen inschrijven ook als er heel veel potentiële inschrijvers zijn”, was de algemene teneur.
De provincie zit verder met smart te wachten op initiatieven van de Regieraad Oost op het gebied van duurzaamheid. Wat Agentschap NL doet vindt zij niet goed.

Reageer op dit artikel