nieuws

Provincie betrekt burger bij reconstructie N322 via internet

bouwbreed Premium

Gelderland zet internet en een inlooptent in om het draagvlak te peilen over de N322 bij Zaltbommel. Dagelijks staat de ontsluiting naar de A2 vast, maar een oplossing betekent meer hinder voor woonwijken en natuur.

Gedeputeerde Marijke van Haaren hakt dit najaar een knoop door, maar wil voor die tijd weten wat er bij de inwoners van Zaltbommel leeft. Daarvoor is voor het eerst gebruikgemaakt van internet. Uitdrukkelijk wordt mensen verzocht hun mening te geven; filmpjes maken duidelijk welk dilemma speelt. Meer dan dertig mensen hebben gebruikgemaakt van die mogelijkheid en dragen serieuze alternatieven aan.
“Bewust geen achterkamertjespolitiek. We willen weten wat er leeft en zoveel mogelijk draagvlak opbouwen. Investeren in de voorfase betaalt zich steeds terug in de periode daarna”, heeft projectmanager Erik Vermeulen van de provincie gemerkt. Komende maandag komt achter het benzinestation een tent te staan waar iedereen mag binnenlopen en zijn mening mag uiten.
Het verkeer staat nu dagelijks vast op de 1,5 kilometer tussen Zaltbommel en de A2. Dat veroorzaakt veel overlast en gevaarlijke situaties. Gelderland heeft 13 miljoen euro vrijgemaakt voor een oplossing. Er moet een keus worden gemaakt tussen het opwaarderen van de bestaande inclusief de groeiende overlast voor de omliggende woonwijken of het omleggen van de weg, ten koste van een stuk groen. Recent is onderzoek gedaan naar luchtkwaliteit en doorstroming.
Ook die rapporten worden openbaar gemaakt. “We krijgen nu al veel positieve reacties. Vaak in de trant van ‘sterkte met de lastige beslissing’. Transparantie wordt op prijs gesteld.”

Reageer op dit artikel