nieuws

Nijhuis denkt omzet op peil te houden

bouwbreed

Nijhuis Bouw wist afgelopen jaar zowel de omzet als de winst op te voeren

Die prestatie zit er dit jaar niet in, verwacht de Rijssense aannemer.
De onderneming – vooral actief in de woningbouw, renovatie en groot onderhoud – zag vorig jaar de opbrengsten met bijna 5 procent toenemen tot ruim 118 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 63 procent tot 4,1 miljoen euro. Onder aan de streep hield Nijhuis 3,1 miljoen euro over, 13,5 procent meer dan in 2008.
Hoewel de omzetstijging anders doet vermoeden, had Nijhuis flink last van de verslechterde marktomstandigheden. De bouwer werd geconfronteerd met uitstel en – in enkele gevallen – zelfs afstel van projecten. Twee van de drie vestigingen van het bedrijf, Assen en Apeldoorn, haalden daardoor hun omzetdoel niet. Alleen de vestiging in Rijssen boekten vooruitgang.
Nijhuis profiteerde vooral ook van zijn flexibele woningbouwconcept Trento dat zich richt op de bouw en ontwikkeling van nieuwbouwwoningen in de lagere prijsklasse. “De omzet van het innovatieve concept is substantieel gestegen”, aldus de directie in het jaarverslag over 2009.
Dit jaar zit groei er niet in, realiseert de Twentse aannemer zich. “De grootste klap in de bouw moet nog komen. De werkgelegenheid in de bedrijfstak alsmede het bestaansrecht van diverse bedrijven zal in 2010 sterk onder druk komen te staan”, voorspelt de bouwer, die niet helemaal uitsluit zelf ook in de personele sterkte te moeten snijden.

Haalbaar

Het bedrijf hoopt en verwacht niettemin de omzet van afgelopen jaar vast te kunnen houden. “De orderportefeuille geeft aan dat deze doelstelling haalbaar is.” Het resultaat zal daarentegen gaan dalen. “De krimpende markt leidt tot een verdere verharding van de concurrentie, waardoor marges onder druk komen te staan. Het sturen op kosten en het verwerven van rendabele omzet vechten om prioriteit.”
Toch ziet de directie ook in deze lastige marktomstandigheden kansen, daarbij geholpen door een solvabiliteit van 54 procent. “In de huidige onrustige markt blijkt dat door opdrachtgevers in toenemende mate de financiële solidariteit wordt getoetst.” Bovendien is de stijgende vraag naar goede en goedkopere woningen koren op de molen van Nijhuis.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels