nieuws

Ministersduo beveelt AFNL aan in wijken

bouwbreed

De ministers Van Middelkoop en Van der Hoeven bevelen gemeenten en corporaties aan te gaan praten met de Aannemersfederatie Nederland over de wijkenaanpak

Beide ministers schrijven dat in een brief.
Al in 2007 heeft de Aannemersfederatie zich tot doel gesteld vijftig werkzoekenden in de aandachtswijken te helpen aan werk. In eerste instantie wilde de federatie dit doen aan de hand van vijf proefprojecten. Tot nu toe zonder resultaat, constateren beide bewindslieden.
“Tot op heden blijkt het voor de AFNL lastig om gemeenten en corporaties te overtuigen van deelname aan de pilots. Dat terwijl de federatie veel te bieden heeft. In het kader van de herstructureringsopgave en de renovaties die in de wijken moeten plaatsvinden, wil ik dan ook graag het aanbod van de federatie onder uw aandacht brengen, zodat u met de AFNL de handen ineen kunt slaan”, aldus de brief.
De bewindslieden wijzen erop dat de wijkenaanpak meer is dan bouw en renovatie. Onderwijs en wijkeconomie zijn minstens zo belangrijk en daarop speelt het aanbod van de federatie juist in. Samen met het beroepsonderwijs in de wijken proberen de aannemers jongeren in een vroeg stadium met vakmanschap en ambachtelijke bedrijvigheid in aan aanraking te laten komen.

Kans

De aannemersbedrijven van de AFNL bieden werkzoekenden daarbij een eerlijke kans op vast werk in het kader van de wijkprojecten. De bedrijven bieden klussen aan zoals het onderhouden van speelplaatsen en het opknappen van schoolpleinen. Bewoners kunnen dan kosteloos gebruik maken van het opleidingsinstituut van de Aannemersfederatie.
De federatie hoopt dat de brief effect heeft. “Wij hebben veel contacten gelegd met de projectmanagers van de wijken. Die zijn allemaal geïnteresseerd, maar het hangt op tijd en vooral geld. Wij kunnen ons aanbod alleen maar uitvoeren als er projecten als het opknappen van straten of pleinen tegenover staan. Dan kunnen we leerlingen adopteren en vast werk geven”, verklaart René de Kwaadsteniet van de federatie.

Reageer op dit artikel