nieuws

Lamellenfilter voor waterbuffer Egmond

bouwbreed

In wat volgens de bouwers de grootste afzinkkelder van ons land is, is gisteren een lamellenfilter geplaatst

De uit vier componenten van elk 750 kubieke meter bestaande kelder dient de eerste jaren als buffer om bij wateroverlast te zorgen dat de Egmonders droge voeten houden.
In 2006 liep het centrum van de kustplaats tot twee keer toe onder water na hevige regenval. De oplossing is gezocht in de bouw van een waterbergingskelder onder het Burgemeester Eymaplein. Nu gebeurt het wel vaker dat ergens een ondergrondse waterberging wordt aangelegd, maar de voorziening in Egmond is bijzonder, zo legt Jac van Ham, directeur van kelderbouwer Waterblock uit.

Functies

“De twee bergingskelders hebben meerdere functies. In de eerste paar jaar worden de compartimenten als buffer bij hevige regenval gebruikt om water uit gemengde rioolstelsels op te vangen. Sommige huizen in de gemeente blijken foutief te zijn aangesloten, waardoor er bij overstromingen veel vuil water moet worden opgevangen. Het overschot wordt vervolgens weggepompt via een gemaal naar de waterzuivering.”
“Later”, vervolgt Van Ham, “wordt de functie van de kelder aangepast in een regenwaterinfiltratiekelder. De vier compartimenten van elk 750 kuub krijgen alle een ander soort water te verwerken. Dat gebeurt door de ingebouwde luiken te openen en het regenwater via speciale xpe-platen aan de buitenkant van de kelderwand naar buiten te laten stromen. Het hemelwater infiltreert vervolgens in de zandbodem.”
Het over een paar jaar – wanneer het verouderde rioolstelsel van Egmond is vervangen – ombouwen van de bergingskelder van buffer naar infiltratiekelder is volgens van Ham een klusje van niets. “We hoeven alleen maar een paar luiken aan te passen. Niet meer dan een dag werk.”
Waterblock werkt nauw samen met ingenieursbureau Tauw, die het hydraulisch ontwerp ontwierp met aannemersbedrijf A. Min voor het infrastructurele werk en met MBS MultiBouwsystemen. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor het betonwerk, het afzinken van de betonnen prefab wanden en de installatie van de speciale Watershell-cassettes.
Over het afzinken met hydraulische sturing van de kelders verscheen op 3 maart een artikel in Cobouw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels