nieuws

Lafarge: 10 procent achterop

bouwbreed Premium

Lafarge heeft in de eerste drie maanden van het jaar een omzet geboekt van 3,3 miljard euro. Vergeleken met hetzelfde tijdvak in 2009 verloor het bouwstoffenconcern 10 procent terrein.

Topman Bruno Lafont verwacht dat in de ontwikkelde landen in de tweede helft van het jaar de vraag weer zal aantrekken. De behoefte aan cement zal ten opzichte van 2009 met 0 tot 5 procent toenemen. Het Verre Oosten is al weer op krachten gekomen.
De bouwstoffenreus zag het eerste kwartaal in Midden- en Oost-Europa zijn omzet met ruim een kwart verminderen tot 127 miljoen euro. In Noord-Amerika (goed voor 450 miljoen) en Latijns-Amerika (174 miljoen euro) liep het verval op tot 16 procent. West-Europa en Midden-Oosten/Afrika, met ieder zo’n 950 miljoen omzet de belangrijkste regio’s in het concern, leverden respectievelijk 12 en 10 procent in. Alleen Azië doet of zijn neus bloed. De afzet in het werelddeel (exclusief het Midden-Oosten) nam onverstoorbaar met 9 procent toe tot 610 miljoen euro. De operationele winsten staan in Noord-Amerika en Oost-Europa stevig onder druk. Amerika schoot 146 miljoen euro in het rood. In Oost-Europa bleef het verlies beperkt tot 25 miljoen euro. In West-Europa daalde het resultaat met 42 procent tot 46 miljoen euro. Azië laat 18 procent groei zien en piekte met een winst van miljoen euro.
Naar de diverse producten van Lafarge bekeken, zit de meeste pijn in de toeslagstoffen. De afzet nam in de eerste drie maanden met 16 procent af tot een waarde van 917 miljoen euro. Hoofdproduct cement, verantwoordelijk voor een geldstroom van 2 miljard euro, vertoonde 8 procent krimp.

Reageer op dit artikel