nieuws

Heembouw knokt zich net boven de 100 miljoen euro

bouwbreed

Heembouw heeft vorig jaar zijn winst met 40 procent zien slinken tot 2,4 miljoen euro. De omzet viel terug van 119,3 naar 101 miljoen euro.

“Een moeilijk jaar”, erkent directeur Peter Lammertink van de bouwer uit Roelefsarendsveen. “We moeten hard knokken. Toch ben ik tevreden met onze resultaten. Het dal is bereikt. Ik verwacht niet dat onze omzet onder de 100 miljoen zal zakken. Het doel is gesteld op straks weer 120 miljoen euro.”
Bij Heembouw zit de aannemerij stevig in het zadel. De ontwikkeltak daarentegen ontkwam niet aan afwaarderingen. Het aantal medewerkers nam met 6,7 procent af tot 260. Heembouw nam projecten op zich als seriematige woningrenovatie van 125 panden in het Haagse Laakkwartier, nieuwbouw van hotel Amersfoort langs de A1 en de verbouw in Haarlem van de voormalige Maria Stichting tot appartementen.
Lammertink is van plan dit jaar veel tijd en energie te steken in de oriëntatie op de toekomst. Waar liggen de kansen? De markt voor bedrijfsgebouwen is lastig. Mogelijkheden volop daarentegen aan de kant van de renovatie, die nu al een derde van Heembouws omzet genereert. “Onze strategie is om renovatie verder uit te bouwen. Daar ligt de toekomst. Het zou mooi zijn als we over een paar jaar de helft van onze omzet uit renovatie kunnen halen.”
Familiebedrijf Heembouw omarmt al zeven jaar de principes van ‘lean’ bouwen. Creëer waarde voor je klant. En wat voor hem geen waarde brengt, doe dat dan niet. Voorkom verspilling.
Lammertink: “Lean bouwen is uit onze processen niet meer weg te denken. De nieuwe werkwijze heeft een cultuuromslag met zich meegebracht. We betrekken veel meer dan vroeger de omgeving bij onze projecten.”

Reageer op dit artikel