nieuws

Grillig in greep van onzekerheid

bouwbreed Premium

De Europese Unie werpt zandzakken op ter verdediging van de euro

De financiële markten zijn in rep en roer. De onrust zou wel eens kunnen leiden tot een correctie van de prijzen.
Experts denken dat de prijzen van olie en gas komende dagen wel weer eens kunnen dalen. Als dat vermoeden klopt, zullen de grondstoffen in de neergang worden meegesleept. Koper werd afgelopen week in elk geval al 6 procent goedkoper, aluminium leverde 7 procent in. Lood en zink verloren zelfs 10 procent terrein.
Op de markten geldt het sentiment van de dag. Hoe sterk zijn de zenuwen van de in- en verkopers? De inkopers zagen de correctie al aankomen, namen minder af, met als gevolg dat de prijzen nog meer daalden. De prijzen van hout, zand en kunststoffen staan voorlopig onder druk. Deskundigen geven te kennen nog nooit zo’n grillige periode te hebben meegemaakt.
In Nederland bleven de prijzen van zand en grind gelijk. Dezelfde rust heerst op de houtmarkt. De vraag naar balk- en betonstaal neemt toe maar vertaalt zich niet in prijsstijgingen. Opvallend is dat de kortingen op de bruto prijzen bij verschillende handelaren flink afwijken. Dat is wel eens anders geweest.
De prijsstijgingen van de kunststoffen lopen op hun laatste benen. Wel werd nog hdpe een tientje per ton duurder.
(NBI)

Reageer op dit artikel