nieuws

Flexibele permanente hal wint aan acceptatie

bouwbreed

Een Flexhal kan binnen twaalf dagen staan. Na de agrarische sector vindt het snelle, lichtgewicht bouwsysteem steeds vaker zijn toepassing in de industrie, vooral vanwege de grote vrije overspanning.

In het Friese Lippenhuizen is begin deze maand de bouw van een nieuwe Flexhal van start gegaan die als ligboxenstal gaat fungeren. Deze eerste Nederlandse booghal is 25 meter breed, 54 meter lang en 10 meter hoog. “Nederlandse gebouwen zijn vaak hoekig van vorm. Zo’n boogconstructie zie je hier niet zo vaak”, weet mededirecteur/eigenaar H. Hoekstra van Simmer uit Marrum, importeur van het bouwsysteem.
Zeven jaar geleden introduceerde de importeur het duurzame bouwsys-teem van Oostenrijkse makelij in Nederland. “Je ziet een ontwikkeling naar steeds grotere hallen. Met dit systeem, dat drie modellen onderscheidt, zijn vrije overspanningen mogelijk tot 60 meter.”
Voor opdrachtgever Gjalt en Jacqueline Mulder was de Flexhal een logische keuze: “Door de grote vrije overspanning kan de hal eenvoudig iover de bestaande indeling worden gebouwd”.

Bouwpakket

Hoekstra omschrijft het systeem kortweg als “een staalvakconstructie met kunststof doek”. De constructie bestaat uit thermisch verzinkte buizen met eroverheen gespannen een scheurvast doek van PE (polyethyleen) of pvc. Het wind- en waterdichte doek is brandvertragend (B1), bestand tegen chloren, logen en zuren (Q1) en bacterie- en schimmelwerend.
Een groot voordeel van de lichtere constructie is volgens Hoekstra de snelle bouwtijd. “Deze flexibele hal staat binnen 10 tot 12 dagen. Afhankelijk van onder andere de windzone is een fundering nodig, maar die is minder zwaar dan van een traditionele hal.” In Lippenhuizen is gekozen voor betonnen stroken.
De flexibele hal voor permanent gebruik wordt aangeleverd als bouwpakket. Het spant in Lippenhuizen is opgebouwd uit acht segmenten die op een onderlinge afstand van 4 meter staan.
Vervolgens wordt de scheurvaste PE-folie met ogen aan de constructie bevestigd. “Het doek rekt niet en wordt slechts één keer opgespannen. Het vergt dus geen onderhoud. Daarnaast vergt de specifieke toepassing in Lippenhuizen een goede ventilatie. Zijkant en nok kunnen volledig worden opengezet, waardoor een optimale natuurlijke trek in de stal ontstaat; in feite ontstaat daardoor één grote kap.” Het doek is wit van binnen, wat zorgt voor een lichte binnenomgeving, de buitenkant is donkerder van kleur.

Acceptatie

Tot nu toe vindt de Flexhal vindt vooral zijn toepassing in de agrarische sector. Hoekstra: “We verwachten vooral een toename voor industrieel gebruik en recycling. De niet isolerende hal leent zich bij uitstek voor de opslag van allerlei materialen vanwege de forse vrije indeelbaarheid. Daarbij is het een goedkope oplossing, de kosten beginnen bij 60 euro per vierkante meter.” De staalvakwerkconstructie kan ook met speciale oppervlaktebehandelingen worden geleverd voor bijvoorbeeld zoutopslag. Voor de opslag van vochtgevoelige goederen kan de relatieve luchtvochtigheid met een luchtdrooginstallatie constant worden gehouden.
Sinds de eerste hal signaleert Hoekstra een zekere acceptatie bij gemeenten en welstandscommissies. “Er is een omslagpunt gekomen in de acceptatie bij gemeenten. Aan de niet alledaagse vorm kunnen we niet tornen, wel biedt het systeem de nodige keuzemogelijkheid in kleurstelling en uitvoering.” Zo is er flexibiliteit in wandhoogte, afstand tussen de spanten en uitvoering van de deuren. In de gevels behoren (houten) deuren, schuifdeuren of oprolpoorten tot de mogelijkheid.
Begin juni wordt begonnen met de opbouw van de vakwerkconstructie.

Reageer op dit artikel