nieuws

‘Energiebesparing door tijdig wisselen verouderde onderdelen’

bouwbreed

Verwarmen, koelen en aandrijven nemen doorgaans meer energie op dan hoeft, vindt Martin Kamp van Siemens.

Tijdens het reguliere onderhoud kunnen verouderde onderdelen die te veel verbruiken, worden gewisseld, zei Kamp in Rotterdam tijdens de beurs Industrie & Milieu. Drie jaar na de oplevering van een installatie zou een technische dienst al moeten nagaan of bepaalde onderdelen moeten worden vervangen door energiezuiniger varianten.
Vervangen kost geld, zegt Kamp. “Bedrijven willen installaties om die reden het liefst zonder wijzigingen tot het eind toe gebruiken.” Installaties gaan echter niet zelden vijftien tot twintig jaar mee.
De besparingen die in een verouderde installatie verloren gaan, worden volgens Kamp inzichtelijk wanneer het onderhoudsbudget wordt gekoppeld aan het energiebudget. Budgethouders kunnen uit de cijfers het totaal aan kosten afleiden. De praktijk leert Kamp dat onder meer transportbanden, luchtbehandelingstoestellen en compressoren met ‘energiesparend onderhoud’ al snel ruim 40 procent minder opnemen. “Een energiebeheersysteem dat het verbruik aanpast aan wat energie op een bepaald moment kost, kan het verbruik met gemiddeld 20 procent drukken.”
“Bedrijven denken vaak te kunnen besparen op onderhoud en verbruik wanneer ze bijvoorbeeld een aantal pompen vervangen door één pomp”, constateerde Hans Vogelesang van adviseur Pump Support uit Hendrik Ido Ambacht. Deze ene pomp levert via een reeks smoorkleppen verschillende drukken. “Zodra een smoorklep wordt aangedraaid, levert de pomp meer druk dan moet, zodat meer energie wordt opgenomen dan hoeft”, betoogt Vogelesang. In plaats daarvan kan elke toepassing het beste worden bediend met een eigen pomp. De onderhoudskosten lijken daardoor toe te nemen. De praktijk leert Vogelesang echter anders. “Een pomp die is afgestemd op een bepaalde functie vergt minder onderhoud en slijt ook minder.”
Lagers, afdichtingen en huis van een centrale centrifugaalpomp die vaak wordt overbelast, gaan eerder kapot. Iets dergelijks gebeurt volgens Vogelesang ook met pompen die worden onderbelast.

Reageer op dit artikel