nieuws

EIB vreest Haagse bezuinigingsdrift

bouwbreed

De financiële instabiliteit van Griekenland treft de Nederlandse bouw nauwelijks

Overdreven bezuinigingen op nationaal niveau zijn volgens directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw voor de branche een veel groter gevaar.
“Griekenland is slechts een probleem in de marge. Kijk naar de wereldeconomie. In China zien we 11 procent groei. De economie van het land is al half zo groot als van de Verenigde Staten. Ik wil maar zeggen: China is geen exoot meer. De internationale handel, waar Nederland het sterk van moet hebben, trekt geweldig aan. De groeicijfers van haven Rotterdam zijn enorm: 14 procent.”
Van Hoek zegt zich meer zorgen te maken over de Haagse drang tot bezuinigingen dan over Griekenland. “Wat gaat na de verkiezingen gebeuren? Ga in ieder geval niet direct van stimuleringsmaatregelen over op bezuinigingen. Dan vraag je om narigheid. Als je een maatregel intrekt, laat dan de markt even uitveren. Geef gelegenheid om de markt zijn werk weer te laten doen. Die groei is ook goed voor de overheid.”

Veerkracht

Vergeleken met de crisis van de jaren tachtig van de vorige eeuw, schat Van Hoek de veerkracht van het huidige bedrijfsleven een stuk groter in. Aan de terugslag die zich momenteel laat voelen, gingen bij de meeste bedrijven topjaren vooraf. “Over Nederland ben ik best optimistisch. Het vervelende voor de bouw is dat de sector cyclisch is. En dan ook nog een keer laat-cyclisch. Het dal is daardoor dieper dan bij andere bedrijfstakken.”

Risico’s

Van Hoek noemt overspannen reacties op de huidige crisis en onverhoeds scherp ingrijpen in de aftrek van de hypotheekrente belangrijke risico’s. De directeur van het EIB heeft echter vertrouwen dat de nieuwe regering zo verstandig is om schokgolfveroorzakende maatregelen achterwege te laten.
De belangrijkste doelstellingen, zoals een antwoord vinden op de effecten van de vergrijzing, richten zich immers alle op de langere termijn. Het EIB ziet dan ook geen redenen zijn ramingen over de toekomst van de bouw aan te passen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels