nieuws

Dreigend tekort aan nieuwe kantoorpanden

bouwbreed

De huidige desinteresse in kantoorgebouwen kan op de middellange termijn leiden tot een tekort aan nieuwe kantoorpanden. Dat blijkt uit de European Office Clock van financieel dienstverlener Jones Lang Lasalle.

Volgens het bureau nemen ontwikkelaars een afwachtende houding aan waar het gaat om het nieuw bouwen van kantoren. Dat komt door slechte ervaringen uit het recente verleden. De economische recessie had tot gevolg dat een aantal nieuwbouwprojecten leeg kwam te staan. Tegelijkertijd werd het moeilijker om de bouw van nieuwe kantoorpanden gefinancierd te krijgen.
Ontwikkelaars zijn daardoor wantrouwend geworden en kijken eerst de kat uit de boom voordat ze plannen presenteren voor nieuwe kantoren. “Dit zorgt voor een verbetering in de onbalans tussen aanbod en vraag, maar kan op de middellange termijn zelfs zorgen voor een tekort in nieuwbouwaanbod”, zo stelt Jones Lang Lasalle.
Daarbij wijst de organisatie er op dat de vraag naar kantoorruimte weer enigszins toeneemt. Zo werd in Amsterdam in het eerste kwartaal van dit jaar 16 procent meer kantoren verhuurd dan vorig jaar. “De opname in het eerste kwartaal van 2010 lag 38 procent hoger dan dezelfde periode in 2009.”
Verder meldt de onderneming dat de tophuren van kantoren zich stabiliseren. Dat neemt niet weg dat ze 5 procent onder het niveau van een jaar geleden blijven. Behalve in Moskou en Londen City waar de tophuren met respectievelijk 14 procent en 6 procent stegen, is in verschillende andere steden een daling van de huren waarneembaar. In Dublin zakte het tophuurniveau met 7,6 procent, in Madrid met 2,5 procent en in Boedapest met 2,4 procent.

Reageer op dit artikel