nieuws

Draka ziet herstel in vraag naar kabels

bouwbreed

Draka verwacht in de tweede helft van dit jaar te profiteren van het voorzichtige herstel in de vraag naar kabels.

Dat heeft topman Frank Dorjee van de kabelproducent gisteren aangegeven in een tussentijds handelsbericht.
De kabelspecialist ziet “voorzichtige tekenen van herstel” vanuit de industrie, de automotive en de Aziatische bouwmarkten. Ook is er verbetering in de activiteiten op het gebied van communicatiekabels. “De eerste positieve gevolgen zullen naar verwachting vanaf de tweede helft van 2010 in de resultaten tot uitdrukking komen”, aldus Dorjee. Voorwaarde is volgens hem wel dat het vertrouwen in de wereldwijde economie blijft groeien.
Over de eerste vier maanden van dit jaar werd de onderneming geconfronteerd met een omzetdaling van 0,8 procent. Dit was vooral het gevolg van verder teruglopende bouwvolumes in Europa en een afname van de vraag naar liftkabels en koperen telecommunicatiekabels.
Dorjee rekent over de eerste zes maanden van dit jaar op een “tevredenstellend” bedrijfsresultaat van tussen de 31 en 36 miljoen. Dat is 5 tot 10 miljoen minder dan over dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst zal waarschijnlijk uitkomen tussen de 17 en 22 miljoen euro, tegen 19,4 miljoen vorig jaar.

Reorganisatie

De eerder aangekondigde sluiting van de kabelfabrieken in het Zweedse Ystad en het Noorse Arnes gaat Draka 18 miljoen kosten. In totaal denkt het bedrijf 25 miljoen kwijt te zijn aan reorganisatielasten. Daartegenover staan echter kostenbesparingen van ongeveer 30 miljoen, aldus Dorjee. Hij verwacht dat de besparingen “de gevolgen van de zeer competitieve marktomstandigheden zullen compenseren”.
Als gevolg van de ingrepen zal de personele sterkte van Draka met driehonderd werknemers afnemen tot ruim negenduizend. De kabelproducent schrapte afgelopen jaren al 1900 arbeidsplaatsen. Het concern belandde mede daardoor afgelopen jaar in de rode cijfers.

Reageer op dit artikel