nieuws

CRH verkoopt als gevolg van strenge winter kwart minder

bouwbreed

Het Ierse bouwmaterialenbedrijf CRH, dat ook in ons land talrijke vestigingen heeft en eigenaar is van vrijwel alle Gamma’s, heeft de verkopen in het eerste kwartaal door de strenge winter met 23,5 procent zien inzakken.

In maart en april werd ondanks gunstiger weersomstandigheden nog altijd 7 procent minder verkocht. CRH verwacht niet dat het de klappen in de rest van het jaar kan opvangen en voorspelt daarom voor de eerste jaarhelft een omzetdaling van 10 procent. CRH is zwaar getroffen omdat het in vrijwel even grote mate actief is in Noord-Amerika als in Noord-Europa en beide delen van de wereld ook met het winterweer te kampen hadden. De vooruitzichten voor die beide werkgebieden lopen echter uiteen. “Terwijl het nieuws over de Europese economieën wisselend is met toenemende bezorgdheid over de overheidstekorten in een aantal landen, zijn de economische indicatoren voor de VS meer positief.”
Op grond van die verbetering en van de vele kostenbezuinigingen durft CRH te voorspelen dat de uiteindelijke winst in het altijd belangrijker tweede half jaar hoger uitkomt dan de 1,15 miljard in 2009.
In Europa meldt CRH dat de cementvolumes in landen als Polen, Finland, Portugal en Ierland flink lager liggen dan vorig jaar. In enkele landen treedt de laatste twee maanden echter een stabilisatie in. Verder zag de Europese productendivisie de verkopen over de eerste vier maanden van dit jaar met 17 procent dalen. De distributiesector hield de omzetdaling beperkt tot 12 procent, vooral door aanhoudende vraag voor onderhoud en reparatie.
Het bedrijf meldt daarbij ook dat de verkoop van bakstenen op het Europese vasteland terugloopt maar in Groot-Brittannië juist flink aantrekt.

Reageer op dit artikel