nieuws

Corporatie schakelt ventilatie bij calamiteit centraal uit

bouwbreed

Corporatie Maasdelta Groep wil de centrale mechanische ventilatie in 160 van zijn hoogbouwcomplexen op afstand bedienen. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) zet de systemen bij een calamiteit vanuit de centrale meldkamer uit. De schakelcommando’s worden verstuurd via het Mobitex-netwerk.

De centralisten van de gemeenschappelijke meldkamer van de VRR zien op hun elektronische kaart waar de calamiteit zich voordoet. “Rond dat punt worden de mechanische ventilatiesystemen uitgeschakeld”, legt Kores Wouters uit. Hij ontwikkelde als zelfstandig ontwerper het schakelsysteem met zijn bedrijf Probata uit Weteringbrug. Maasdelta Groep neemt dat voorlopig in bedrijf onder de naam Bediening Op Afstand oftewel BOA-V.
De corporatie gebruikt daarvoor het Mobitex-netwerk. “Dit particuliere netwerk is alleen bedoeld voor het transport van data”, zegt Wouters. “Anders dan onder meer het gsm-netwerk raakt dat tijdens een calamiteit niet overbelast door bellers.” RAM Mobile Data uit Maarssen is de Nederlandse licentiehouder voor Mobitex. Dit bedrijf ontwikkelde ook de ontvangers waarmee de ventilatiesystemen worden geschakeld. “De montage vergt niet veel meer handelingen dan het doorknippen van de voedingskabel en hem vastkamen aan de nieuwe schakelaar”, zegt Wouters.
In de centrale wordt voor elke schakelaar een internetapplicatie gemaakt. De applicatie schakelt de centrale ventilatie uit en bevestigt dat het systeem inderdaad uit staat. Stank, rook of schadelijke gassen kunnen dan niet in de appartementsgebouwen komen.
Maasdelta Groep gaf halverwege vorig jaar opdracht het systeem te ontwikkelen. De praktijkproef begon in november vorig jaar in een flatgebouw in Maassluis. De proef liep in januari af. Maasdelta is volgens Wouters de eerste corporatie die bij calamiteiten centraal de mechanische ventilatie van gebouwen afsluit via Mobitex. In de regio Dordrecht vond eerder een soortgelijke proef plaats via het gsm-net.

Reageer op dit artikel