nieuws

Almere dringt aan op snel besluit traject Weesp-Lelystad

bouwbreed

De gemeente Almere dringt bij het Rijk aan op snelle besluitvorming over het spoortracé Weesp-Lelystad. Als in 2013 de Hanzelijn draait, wordt de Hollandse Brug een knelpunt.

Almere maakt zich zorgen nu het Rijk recentelijk bekend heeft gemaakt dat de kosten voor de aanpassing van het tracé Weesp-Lelystad, dat deels verdubbeld moet worden, twee keer zo duur wordt dan oorspronkelijk geraamd. Dat was de reden om nu nog geen besluit te nemen.
Almere vindt dat een slechte zaak en kan niet langer wachten. Na de in gebruikname van de Hanzelijn, het stuk van Lelystad naar Zwolle, zal het aantal treinreizigers met 10.000 per dag toenemen. Dat kan alleen maar als er veertien treinen per uur over de Hollandse Brug gaan rijden.
Het gemeentebestuur heeft dan ook de rijksoverheid opgeroepen nog voor de Tweede Kamerverkiezingen te komen met een definitief tracébesluit. In een overleg heeft demissionair verkeersminister Eurlings toegezegd nog in juli duidelijkheid te geven over hoe hij tegemoet kan komen aan de wensen van de gemeente en de provincie Flevoland.
De gemeente is wel blij met het tracébesluit voor de openbaar vervoersverbinding tussen Hoofddorp en Diemen dat Eurlings nog wel heeft vastgesteld. Dat besluit betekent dat begonnen kan worden met de spooruitbreiding tussen Riekerpolder en Duivendrecht. Wethouder Adri Duivesteijn vindt het besluit een opmaat naar besluitvorming over de overige trajecten op de corridor Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad, de zogenoemde OV-SAAL.
Het besluit geeft ruimte voor een perronverlenging van station Amsterdam Zuid, de aanleg van een beweegbare brug over de Schinkel en een vaste brug over de Amstel en de verdubbeling van het spoor bij sta­tion RAI. Daardoor ontstaat ruimte om het groeiende treinverkeer op het nu al drukke traject op te vangen. “Dit betekent dat treinen uit Almere gemakkelijker en sneller naar Amsterdam kunnen rijden. Een positieve ontwikkeling”, vindt Duivesteijn.

Reageer op dit artikel