nieuws

Aedes hekelt vertragen renovaties

bouwbreed Premium

Aedes vindt het onacceptabel dat huurders “goede, groene” renovatieprojecten kunnen frustreren


De branchevereniging van corporaties reageert daarmee op het Amsterdamse renovatieproject ‘Het Breed’. Dat plan van 100 miljoen euro is voorlopig van de baan, omdat te weinig huurders (48 procent) ermee instemmen. Wettelijk is een meerderheid van 70 procent vereist.
“Draagvlak onder bewoners is essentieel voor het doen slagen van een renovatieproject. Maar inspraakregels zijn er om de belangen van bewoners te waarborgen, niet om ze te verkwanselen. Wanneer inspraakregels in de praktijk aantoonbaar een perverse uitwerking hebben op de voortgang van renovatieprojecten en daarmee het woongenot van de bewoners, is het zaak deze regels tegen het licht te houden”, aldus Aedes. De twee corporaties (Ymere, Eigen Haard) die contracten met drie aannemers moeten ontbinden, pleitten eerder deze week al voor soepelere regels. Anders gaat dit vaker gebeuren, waarschuwen zij.
“Wat een flauwekul. Er stranden zelden projecten omdat er te weinig draagvlak voor is”, reageert Woonbond-directeur Ronald Paping.

Interventieteams

Dat Aedes en de beide corporaties nu ineens “weer” kritiek hebben, snapt hij niet. “Om dit soort probleem aan te pakken, zetten we nota bene met Aedes interventieteams in. Die bemiddelen tussen bewoners en opdrachtgevers.” Volgens Paping is het net opgerichte team tot dusverre één keer ingezet. De corporaties Ymere en Eigen Haard – die spreken van een verlies van 5 miljoen euro – kunnen ook gebruik maken van het team. “Maar we gaan niet spontaan bij ze langs. De betrokken partijen moeten het zelf willen.” Aedes zegt het inzetten van interventieteams ook een goed instrument te vinden.
Het is niet de eerste keer dat partijen afwillen van inspraakregels bij renovatieprojecten die goed zijn voor het milieu. Het gesneuvelde kabinet wenste dat al bij de Crisis- en herstelwet. “Met een kleine meerderheid hield de Tweede Kamer dat eind 2009 gelukkig tegen”, herinnert Paping zich. Streng is de 70-procentregel zijn inziens ook niet. “Wie stemt er nou tegen een goed plan?”

Reageer op dit artikel