nieuws

Accumachines draaien vastgeroeste bouten los

bouwbreed Premium

De nieuwe accu-slagmoersleutels van Atlas Copco Tools weten ook vastgeroeste bouten en moeren los te draaien, belooft Pim Naber. Het koppel tot 575 newtonmeter is er ruim voldoende voor, zegt de adviseur van de leverancier uit Zwijndrecht.

“De gebruiker moet wel zelf opletten of de opgewekte kracht niet teveel wordt”, waarschuwt Naber.
Atlas Copco Tools adviseert de drie nieuwe links- en rechtsom draaiende accu-slagmoersleutels van zijn serie Pro voor onder meer bouwplaatsen waar geen persluchtaansluiting is. Het gereedschap ontwikkelt volgens Naber flinke krachten. “De machines gebruiken die echter niet erg nauwkeurig.” Om die reden mag de gebruiker ze hooguit vijf seconden achtereen laten slaan. “Anders wordt het koppel te groot en slaan de slagmoersleutels de bout/moerverbinding of het slagmechaniek kapot.”
De B2715 met een 18 volt lithium-ion accu is de sterkste uit de reeks. De machine genereert draaimomenten tot 575 newtonmeter en kan bouten aan tot en met M20. In de becijfering van Atlas Copco Tools komt de kracht overeen met het koppel van een 1 meter lange hefboom die een gewicht van 59 kilo optilt.
De kleinere B2710 ontwikkelt met een accu van 10,8 volt een kracht van 130 newtonmeter. De machine verdraait bouten tot en met M14.
De B2708 is identiek aan de B2710 op het aandrijfvierkant na. De machine heeft een kwartduimse snelsluiting voor schroefbits en bithouders met een kwartduims zeskant. De B2710 heeft een 3/8-duims aandrijfvierkant en de B2715 een halfduims. De laatste machine levert maximaal 1950 toeren per minuut; de andere uitvoeringen bieden er 2400.
Van alle modellen kunnen de koolborstels achter op het motorhuis worden vervangen zonder speciaal gereedschap en zonder dat de machine uit elkaar moet worden gehaald.

Reageer op dit artikel