nieuws

Zeker twee energielabels lager met ‘groenoveren’

bouwbreed

Gevelisolatie, geïsoleerde kozijnen, isolatieglas en zonwering; met onder meer deze elementen willen De Groot & Visser uit Gorinchem projecten duurzaam renoveren. Groenoveren, zoals het bedrijf deze aanpak noemt, moet het comfort verbeteren in bestaande gebouwen door in de zomer zonnewarmte zoveel mogelijk te weren en in de winter zoveel mogelijk binnen te halen.

“Groenoveren loont vooral wanneer alle benodigde werken integraal worden uitgevoerd”, zegt Alex van de Klift van De Groot & Visser. Het resultaat is “zeker twee energielabels lager”. Dat laatste spreekt volgens hem steeds meer corporaties aan. Aan het werk gaat een energie- en epc-berekening vooraf. Bij de uitkomst worden producten gezocht. De Groot & Visser noemt zich niet gebonden aan bepaalde leveranciers. Het bedrijf zegt wel graag aluminium raam-, deur- en gevelsystemen te betrekken van Schüco en zonwering van Luxaflex.
“Decentrale ventilatie is een belangrijk onderdeel van het groenoveren”, legt Van de Klift uit. De Groot & Visser werkt daarvoor samen met Climarad. Dit bedrijf levert ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Dit systeem wordt meestal in radiatoren gemonteerd waar het automatisch via CO2-detectie kan werken.
In Van de Klifts becijfering spaart het Climarad-systeem 15 tot 20 procent op het energieverbruik. “Het beperken van de koellast helpt ook het energieverbruik te verminderen.” Dichten van kieren en naden werkt daar naar zijn mening eveneens aan mee. En een zwaardere isolatie op de gevel moet schijntocht voorkomen. Mede daardoor kan een gebouw in zijn visie toe met een minder uitgebreide installatie.
Op de gevel worden voor wat Van de Klift domoticale functies noemt, zonnepanelen gemonteerd. De automatische zonwering is een voorbeeld van deze functies. De besturing meet door middel van sensoren wanneer het tijd wordt om de zonwering bijvoorbeeld neer te laten. “Zo blijft de warmte buiten”, zegt Van de Klift. “Als je de zonwering neerlaat omdat het te warm wordt, ben je te laat; de warmte gaat niet meer weg.” De Groot & Visser adviseren helder in plaats van zonwerend glas van het type HR++. Helder glas laat meer licht door. Daarmee wordt volgens Van de Klift eveneens energie bespaard.

Sensoren

Elektrisch bediende ramen en sensoren die meten of een raam open of dicht is, zijn andere voorbeelden van de domotica die met groenoveren kan worden geïnstalleerd. De sensoren maken deel uit van een gebouwbeheersysteem. Dat systeem kan ook voor nachtventilatie zorgen zodat de binnentemperatuur in de zomer overdags comfortabel blijft. “Dat bevordert de prestaties in de schoolklassen en bestrijdt het ziekteverzuim op het werk”, belooft Van de Klift.

Reageer op dit artikel