nieuws

Volautomatische lasermachine snijdt stalen buis

bouwbreed

Met een volautomatische lasermachine stalen buizen snijden tot 14 meter lang met een diameter tot 610 millimeter en een wanddikte tot 20 millimeter. Jo Christiaens, directeur van CLT-Horst uit Horst zegt zo met één keer opspannen driedimensionale vormen voor onder meer waterbouwkundige constructies te kunnen maken.

De Italiaanse machinefabriek TTM bouwde de nieuwe aanwinst van CLT-Horst. De machine snijdt met een laser van fabrikant Trumpf kokers, profielen en buizen met diameters van 80 tot 610 millimeter en tot 4500 kilo zwaar automatisch uit. Gat-nokverbindingen en fictieve verbindingen zijn er ook mee te maken, zegt Christiaens. “Zonder uitgebreid maatwerk, dure lasmallen en problemen met lasnaden.”

Robot

De machine maakt mannetje/vrouwtje-verbindingen. Lasmallen zijn dan naar zijn ervaring niet meer nodig. De lasersnijder schuint laskanten direct aan. De Motoman robotlasser last de constructie na het hechten af.
Christiaens beschikt ook over een kantbank van 640 ton met 6 meter werkbreedte. Gecombineerd met de lasersnijder zegt het bedrijf elke afwijkende afmeting in gezet profiel te kunnen maken. “Na het zetten van de plaat worden automatisch de uitsparingen en gat/nok-verbindingen uitgesneden.”
Het maakt voor de productie niet uit of de machine series of unieke werkstukken maakt. “Het is maar net wat op de tekening staat”, zegt Christiaens. Aan de hand daarvan stelt de machine zichzelf in.
Van de constructies wordt vooraf een driedimensionaal computermodel gemaakt om eventuele tekortkomingen er voor de productie uit te halen. CLT-Horst maakt onder meer havenconstructies. In samenwerking met Eurotech Benelux uit Eersel maakt het bedrijf onder meer frames voor kadewanden en -randen.

Reageer op dit artikel