nieuws

Toeloop studenten impuls voor woningmarkt

bouwbreed

Studentensteden blijven in de woningcrisis relatief goed overeind. Terwijl de ommelanden leeglopen, zag stad Groningen in het eerste kwartaal het aantal geslaagde verkopingen van woningen met 15,5 procent stijgen.

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaren blijkt dat de studententrek naar de steden een positieve bijdrage levert aan de lokale woningmarkten. Ook in de vier grote steden is het effect zichtbaar. Tot de kopgroep van de studentensteden behoren Groningen (17.600 studerende), Nijmegen (10.200) en Delft (8600). Ook een stad als Zwolle past in het rijtje met weliswaar geen universitair onderricht maar wel 38.000 mbo’ers en hbo’ers.
De makelaars in Groningen boekten in de eerste drie maanden van het jaar 460 geslaagde transacties. Ten opzichte van de laatste drie maanden van 2009 betekent het aantal een daling van 22,8 procent. De makelaars maken echter liever de vergelijking met het tijdvak januari tot en met maart 2009. Dan komt een stijging van 15,5 procent uit de bus. Volgens de NVM is de gesignaleerde groei meer dan een signaal dat de vraag weer aantrekt.
De woningen gingen in Groningen het eerste kwartaal van de hand voor gemiddeld 1745 euro per vierkante meter, 4,2 procent meer dan een jaar geleden. Zelfs ten opzichte van het slot van 2009 zit de prijs nog 0,6 procent in de plus. De verkochte woningen stonden in doorsnee93 dagen in de aanbieding.

Weg terug

In Zwolle schoot de eerste drie maanden van het jaar het aantal transacties met 35,1 procent omhoog tot 346. Het voor de crisis gebruikelijke niveau van 600 per kwartaal oogt nog ver weg, maar de weg terug is ingeslagen. Begin 2009 veranderden slechts 256 woningen van eigenaar. De transactieprijs per meter zakte in Zwolle afgelopen jaar met 1,6 procent. In Delft vlotte de verkoop begin dit jaar 9 procent beter, hetgeen resulteerde in 195 transacties. De prijs steeg gemiddeld met 0,8 procent tot 2139 euro per meter. Het oude niveau in Delft ligt op maandelijks zo’n 300 transacties.
De verkoop van woningen in Nijmegen is teruggevallen van een slordige 650 per kwartaal tot 438 in het eerste kwartaal van dit jaar. Vergeleken met begin 2009 zit de stad aan de Waal 3,6 procent in de plus. Per vierkante meter werd 1966 euro neergeteld: 4,4 procent minder dan een jaar geleden. De verkooptijd van de geslaagde transacties is opgelopen tot 141 dagen.

Reageer op dit artikel