nieuws

Steeds minder werk voor architecten

bouwbreed

De werkvoorraad voor architecten is in 2009 42 procent geslonken

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De architectenbranche kampte vorig jaar al met een terugval van 33 procent aan nieuwe opdrachten. De branche heeft vooral te maken met een grote terugval van ontwerpopdrachten voor woningen. De bouwsom hiervoor liep vergeleken met 2008 met 46 procent terug. In het laatste kwartaal van 2009 was het aantal opdrachten vergeleken met het laatste kwartaal van 2008 zelfs meer dan gehalveerd (-52 procent). Voor kantoren, winkelcentra en ziekenhuizen liep de werkvoorraad in 2009 met 37 procent terug. Volgens de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) wankelt de financiële positie van architecten. Ook staan de inkomsten onder druk door een prijzenslag bij het verwerven van nieuwe opdrachten.

Reageer op dit artikel