nieuws

Revalidatiecentrum Arnhem Gebouw van het Jaar

bouwbreed Premium

Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem is door de Bond van Nederlandse Architecten gekozen tot Gebouw van het Jaar. Poëzie in het bos, oordeelde de jury van de vakprijs. Het ontwerp is van de hand van architect Koen van Velsen.

De aannemers waren BAM Arnhem, Imtech en DHV. Het gebouw, dat 30 miljoen euro heeft gekost, bestaat behalve uit een revalidatiecentrum uit een fitnesscentrum, een zwembad, een theater en een Ronald McDonaldhuis. Groot Klimmendaal herbergt verder een café, grote en kleine vides en patio’s en een “adembenemende” hal.
Het vijf verdiepingen tellende zorggebouw is volgens de jury “ontsnapt aan de dictatuur van zijn functie – waarin architectuur doorgaans op de tweede plek komt. Het haalt revaliderende mensen uit de bedompte en stigmatiserende sfeer van zorg en ziekte en omarmt in zijn omgekeerde integratie buurt en samenleving.”
Veel lof is er ook voor de vorm van het gebouw. “De gevoelige en vanzelfsprekende manier waarop het gebouw in het bos is gelegd – net even lager dan de boomkronen, met een minimale footprint en een maximaal het bos in zwevend café – en de prachtige, duurzame materialisering konden ons zeer bekoren”, schrijft de jury.
Het gebouw oogt als een leisurecentrum. De jury had grote waardering voor de opdrachtgever, de Stichting Arnhems Revalidatiecentrum. “De stichting heeft het aangedurfd om verder te kijken dan de voor het genre gebruikelijke standaardlijstjes en heeft gekozen voor een architect, die niet alleen zorggebouwen maakt, zoals de Europese aanbesteding voorschrijft.” Het revalidatiecentrum werd geselecteerd uit 294 inzendingen.

Reageer op dit artikel