nieuws

Portefeuille Besix naar 3,3 miljard euro

bouwbreed

Besix heeft zijn omzet vorig jaar licht zien dalen tot 1,93 miljoen euro. Nieuwe orders ter waarde van 1,2 miljard euro veroorzaken bij de Belgische bouwer groot optimisme.

“In het eerste kwartaal van 2010 haalde de groep verschillende belangrijke projecten binnen”, zegt bestuursvoorzitter Johan Beerlandt. “Het totaalbedrag van de opdrachten liep op tot 1,2 miljard euro. Door de positieve trend in ons orderboek kunnen we met optimisme het jaar 2010 aanvangen.”
Besix haalt 29 procent van zijn omzet uit België. De helft van het werk wordt verzet in het Midden-Oosten. In Nederland is het bedrijf onder andere actief bij de Tweede Coentunnel en de Maastoren in Rotterdam.
De winst van Besix slonk vorig jaar met 10,3 procent tot 67,3 miljoen euro. De prestatie ligt nog royaal boven de 51,6 miljoen van 2007, wat het op een na beste resultaat was in de geschiedenis van het bedrijf.
De Belgische bouwer maakt al jaren een gezonde groei door. In 2006 vertrok Besix met een orderportefeuille van 1590 miljoen euro. Van dat volume kwam 539 miljoen euro uit de Benelux en Frankrijk. Aan het begin van topjaar 2009 vulde het orderboek zich met voor 3,6 miljard euro aan werk. Bij de jongste jaarwisseling was het volume geslonken tot 2,4 miljard euro.
Bij de presentatie van de jaarcijfers kon topman Beerlandt echter trots melden dat de waarde van het werk op de plank inmiddels toegenomen is tot 3,3 miljard euro. In de eerste drie maanden van het jaar werd uit het Midden-Oosten voor 2285 miljoen euro nieuw werk opgediept. Uit de Benelux en Frankrijk kwam voor 977 miljoen euro aan opdrachten.
Van de totale orderportefeuille van Besix heeft 53 procent betrekking op gebouwen. Een andere grote post is met 31 procent het civiele werk. Van al de opdrachten komt 62 procent uit de Golfregio.

Reageer op dit artikel