nieuws

Ontwerpteam snel populair geworden

bouwbreed

Het ontwerpteam is razend populair bij opdrachtgevers van architectenopdrachten

De eerste drie maanden van dit jaar betreft het al eenderde van de gevraagde architectendiensten, terwijl het fenomeen vorig jaar nog uitzonderlijk was.
Dat blijkt uit het kwartaaloverzicht van het steunpunt Ontwerpwedstrijden van architecten. Naast het ontwerpteam is ook het aantal geïntegreerde opdrachten (DB – DBFMO) aan een gestage opmars bezig.
Bij een ontwerpteam wordt de architect gekoppeld aan andere adviseurs. De snelle opkomst kent ook zijn keerzijde omdat gegadigden zich meestal maar een keer mogen aanmelden. Het Steunpunt wijst erop dat het selecteren van een architect een andere benadering vereist dan de aanbesteding van een ontwerpteam.
Vooral goede technische adviseurs zijn schaars en worden razendsnel ‘geclaimd’. Zo kan een goede architect toch buiten de boot vallen, omdat die is verbonden met minder geschikte adviseurs. De Rijksgebouwendienst kiest daarom vaak voor aparte percelen. Het probleem is ook te ondervangen door technische adviseurs toe te staan mee te dingen bij meerdere architecten.

Reageer op dit artikel