nieuws

Nieuwe ronde Nieuwe kansen

bouwbreed

Ik schreef hier al eerder over de uitdaging die De NieuwBouw heeft met het ophalen van geld voor het voortbestaan van het jongerennetwerk

Nu is ook op verschillende plekken te lezen dat het Vernieuwing Bouw ook niet zo makkelijk af gaat. Jarenlang heeft de kraan opengestaan. Er was een relatief makkelijke subsidiestroom vanuit overheidswege. “Sector, gij zult vernieuwen!”, was het credo, en zo werd er flink in geïnvesteerd. Nu wordt het onderwerp vernieuwing een publiek – privaat goed gemaakt. De sector is zelf aan zet, overheidspartijen knopen hooguit waar nodig de eindjes aan elkaar.
Er blijkt echter weinig animo om de vernieuwing op gang te houden. Men is het erover eens dat alle platforms moeten voortbestaan. Men is het er blijkbaar ook over eens dat niemand ze hoeft te onderhouden. Blijkbaar zitten de (private) partijen voor wie de vernieuwing bestemd is toch niet zo te trappelen om de platforms, want de participatie in steun – financieel en in kind – blijft uit.
Wellicht heeft de luxe van een gestage subsidiestroom het aanbod aan vernieuwingsprogramma’s doen verslappen. De vernieuwers zijn vooral bezig op abstract niveau. Er wordt geen antwoord meer gegeven op actuele issues die spelen bij opdrachtgevers, aannemers en adviseurs. Koepels dekken bovendien al een groot deel van die directe belangen af, en de veranderingsclubs met hun ietwat meer ongevraagde input gaan stiekem toch net wat harder dan goed voor de huidige business is.
Vernieuwing werd een speelveld van beleidsmakers en captains of industry; samenwerking en partnerships. Iedereen deed mee om erbij te zijn. Door de jaren heen raakten we het middelmanagement al kwijt; het ontwerp, de voorbereiding, de bouwplaats. Daar moet vandaag echter wel het verschil worden gemaakt.
En zo heroriënteren de vernieuwingsplatforms zich langzaam op de nieuwe ‘markt’. Volgens mij is dat helemaal zo slecht nog niet. Het aanbod past zich weer aan aan de vraag en de scherpte komt er weer in. De vernieuwing die overblijft wordt daarmee wel des te meer ‘gedragen’ vernieuwing!
Voorzitter De NieuwBouw

Reageer op dit artikel