nieuws

Meldingen ondergrondse kabels mobiel te raadplegen

bouwbreed

Met de invoering van de Wet informatie uitwisseling ondergrondse netten, de ‘grondroerdersregeling’, zijn aannemers verplicht hun graafwerkzaamheden te melden bij het Kadaster

Ter ondersteuning van de digitalisering van KLIC heeft GOconnectIT de mobiele GO WionViewer ontwikkeld.
Met de viewer behoort het printen bij het voorbereiden van KLIC-meldingen voor de mensen in het veld tot het verleden. Daarnaast helpt het graafschade voorkomen.
De werkvoorbereider heeft de mogelijkheid KLIC-tekeningen digitaal en gestructureerd te raadplegen, eventueel in combinatie met CAD-(ontwerp)tekeningen van het betreffende gebied. In het veld kan een monteur/uitvoerder op simpele wijze inzoomen op de juiste locatie en bepaalde kabels en leidingen aan- en uitzetten. Met behulp van de meetfunctionaliteit kan hij bepalen waar de kabel of leiding volgens de tekeningen zou moeten liggen. Wanneer de graafmachine is voorzien van een nauwkeurige gps-ontvanger, kan de graver met de viewer bepalen of de bak volgens de KLIC-gegevens zonder gevaar de grond in kan. Nu nog wordt 44 procent van de KLIC-meldingen digitaal via KLIC-online aan grondroerders verstrekt. Vanaf juli dit jaar moet dit 100 procent zijn.

Reageer op dit artikel