nieuws

Marktpositie architecten

bouwbreed

In een artikel over de marktpositie van architecten van Hans Dusseldorp en Annemiek Verweij van Berenschot (‘Architecten trekken aan het kortste eind’, Cobouw, 16 april) staan allerlei onzinnige dingen, ook over de BNA

Zo is er sinds de Herziening van de Wet op de Architectentitel (2008) wel degelijk een verplichte bijscholingsregeling. De BNA bestaat niet uit ‘kleine (provinciale) bureaus’; het ledenbestand is een weerspiegeling van de gehele architectenbranche in Nederland, inclusief innovatieve kracht en inclusief deelname van grote en spraakmakende bureaus als MVRDV en Benthem Crouwel. De BNA vertegenwoordigt inmiddels driekwart van de Nederlandse architectenbureaus. Verder wordt beweerd dat middels de cao het salarisniveau van architecten laag ‘wordt gehouden’ vanwege de concurrentiepositie. Niets is minder waar. De beweging is andersom, er wordt gewerkt aan optrekken van salarissen tot een realistische niveau voor het hooggekwalificeerde werk dat architecten doen.
Zeker is het crisis in de architectenbranche. Maar de oorzaken zitten ergens anders.
Directeur BNA a.i.

Reageer op dit artikel