nieuws

‘Intelligente’ WiseEye bewaakt bouwplaats via internet

bouwbreed

Indringers die hun geluk op een bouwplaats beproeven, zullen daar maar heel even de tijd voor krijgen. Want met een Israëlische gadget weet de politie direct of de indringer kwaad in de zin heeft en of het om een serieuze melding of loos alarm gaat.

“De WiseEye is een ‘intelligente’ camera van makelij die de opgenomen beelden via internet verstuurt,” verklaart Roger van Oordt die met zijn bedrijf IPC Security de WiseEye importeert. “De camera ‘weet’ waar hij op moet letten en slaat pas alarm wanneer een indringer op de bouwplaats komt.”
De camera legt vanaf dat moment alles vast en stuurt de beelden gelijktijdig door naar een meldkamer. De centralist ziet wat er aan de hand is en geeft zijn bevindingen door aan de politie. “Omdat de centralist kan aangeven wat er op de bouwplaats gebeurt, is de alarmmelding geverifieerd en weet de politie dat het geen loos alarm is”, legt Van Oordt uit.
Intelligente camera’s zijn niet nieuw. Ze worden vaker gebruikt bij bouwplaatsen. Maar Van Oordt is er niet van onder de indruk. “In de praktijk vallen ze tegen. Ze zijn duur, moeilijk in te stellen en geven vaak vals alarm.” In zijn ogen zijn het gecompliceerde installaties die bestaan uit veel verschillende onderdelen en programma’s. Die systemen kunnen alleen worden aangesloten op een gespecialiseerde meldkamer waar een centralist uit de meldingen de valse alarmen moet filteren. “Het zijn slechts matig intelligente apparaten”.

Detectoren

Andere bouwplaatsbeveiligingssystemen doen het in de ogen van de importeur niet veel beter. “Die signaleren onraad met detectoren. En daarvan heb je er heel veel nodig, want een sensor bewaakt doorgaans binnen een straal van 15 meter”.
Een beveiliger moet de melding in dat geval op locatie verifiëren en onderzoeken waardoor het alarm is afgegaan. Pas wanneer onomstotelijk vaststaat dat een melding klopt komt de politie. Een camera kan sensoren aanvullen zodat de centralist kan zien waardoor het alarm is afgegaan. Van Oordt: “Het opschakelen kost echter tijd, vervolgens moet de centralist alle camera’s gaan afzoeken naar een indringer.”

Videoclip

De WiseEye ‘kijkt’ minstens 50 meter vooruit onder een hoek van 60 graden. Elke melding wordt gevat in een videoclip. De centralist ziet rond de indringer een rood detectiekader, dat meebeweegt met de bewegingen van de indringer. Iedereen met de juiste apparatuur kan via het internet de beelden van de camera volgen. In de camera zijn alle functionaliteiten geïntegreerd. De meerderheid van alle meldkamers kan met de WiseEye werken. Het systeem gebruikt pas bandbreedte wanneer er iets te melden is. De camera heeft geen eigen zichtbare verlichting. In plaats daarvan neemt hij zijn omgeving op met infrarood licht. De installatie draait op 12 volt gelijkspanning en neemt een vermogen op van 2 watt.

Reageer op dit artikel