nieuws

Heijsehaven decor voor drijvend bouwen

bouwbreed Premium

De Heijsehaven in Rotterdam kan uitgroeien tot thuisbasis voor het drijvend bouwen in Nederland. Voorwaarde is alleen dat gemeenten minder afwachtend worden met uitgifte van waterkavels, stelt architect Pieter Figdor.

Volgens de directeur van Public Domain Architecten hebben veel gemeenten nog koudwatervrees. “Gemeenten durven niet uit te geven voor drijvende bouwvormen omdat ze niet weten hoe ze zo’n kavel op de markt moeten zetten. Het is tijd dat ze die schroom opzijzetten: drijvende woningen en woonwijken hebben de toekomst.”
Rotterdam is volgens hem een van de steden waar zich in kentering voordoet. Toen zijn bureau vier jaar geleden de eerste plannen lanceerde voor drijvende woonvormen langs rivier- en havenkaden, kon het rekenen op verzet van de havenmeester. Maar inmiddels nadert het Drijvend Paviljoen, dat Public Domain samen met DeltaSyn ontwierp, zijn voltooiing en staat een volgend project op stapel.
Nadat de toekomstige tentoonstellings- en congresruimte is versleept naar zijn definitieve locatie in de Rijnhaven, begint de bouw van een werkeiland met 24 kantoorunits.
Rotterdam omarmt het drijvend bouwen: de gemeente wil 1200 drijvende woningen in de Stadshavens, het Havenbedrijf gaat waterkavels uitgeven. De Heijsehaven is volgens de betrokken partijen de ideale locatie voor proeven met drijvende bouwvormen en voor specifieke kennisontwikkeling. De havenkom, die is afgesloten met een duwbak, is goed afgeschermd van golfslag en ligt bovendien naast de RDM Campus. Bouwers profiteren van de daar aanwezige technische faciliteiten en van bouwkunde- en techniekstudenten die hier hun opleiding volgen.
“Op deze locatie kunnen we zaken één op één uitzoeken die nog niet eerder zijn geprobeerd”, zegt projectleider Jan Willem Roël van FlexBase op het Drijvend Paviljoen in aanbouw. “We hebben hier bijvoorbeeld voor het eerst een geprefabriceerde kelder van 27 vierkante meter in het drijflichaam gebouwd, die wordt gebruikt voor de installaties. Flexbase is in gesprek met gemeente en ontwikkelaars over realisatie van meerlaagse parkeergarages, met daarop horeca, voor onder meer de Wilhelminapier.”

Reageer op dit artikel