nieuws

Gelderland trekt in Belvoir investeringen naar voren

bouwbreed

Gelderland heeft in het cultuurhistorisch programma Belvoir opnieuw investeringen naar voren gehaald. Hiermee wil de provincie de bouw helpen.

“De gevolgen van de kredietcrisis worden in Gelderland vooral in 2010 verwacht. Daarom wordt – evenals in 2009 – ook dit jaar middelen uit latere jaren naar voren gehaald zodat wij vanuit cultuurhistorie een bijdrage leveren aan het provinciaal Actieplan Recessie”, laat Gedeputeerde Staten weten in het Jaarprogramma 2010. De bouw en de vakopleiding moeten darvan profiteren.
Oorspronkelijk had de provincie voor dit jaar 4,3 miljoen beschikbaar. Dat bedrag is met negen ton verhoogd. Daarmee worden investeringen van in totaal 35 miljoen gegenereerd waarvan 13,6 miljoen in restauratie van cultuurhistorische gebouwen.
Het programma bestaat uit 44 deelprogramma’s en projecten waarin de provincie samenwerkt met gemeenten, Rijk en particulieren aan de instandhouding van het rijke Gelderse erfgoed. Naast de provinciale bijdrage betalen de partners ook hun deel.
De grootste investering wordt gedaan in buitenplaats Sevenaer in Zevenaar. Het gaat om de uitvoering van de eerste fase voor de integrale instandhouding en herbestemming waaraan 8 miljoen wordt uitgegeven. Een kleintje is de Korenspieker op havezate Ravenhorst in Winterswijk waaraan 3,5 ton verspijkerd wordt. Dit is een vakwerkgebouwtje waar vroeger koren in werd opgeslagen. Het is een rijksmonument.

Reageer op dit artikel