nieuws

De waardetoevoeger

bouwbreed

Heb ik net in mijn vorige column de makelaar afgeschaft of er staat al weer een nieuwe intermediair op

Tijdens een symposium over herstructurering van industriële gebouwen brengt de dagvoorzitter monumentenbehoud terug tot waarde toevoegen. Telkens presteert deze ‘ondernemer, (president) commissaris’ het de geschiedenis, schoonheid en betekenis van stedelijke monumenten te negeren. Waardetoevoegers kom je helaas overal tegen, zelfs bij corporaties. Buurten worden niet meer gewoon opgeknapt. Nee, er wordt waarde toegevoegd. De toverformules die hierbij horen, worden geleerd op Real Estate opleidingen. Ik pleit er voor waardetoevoegers een beroepsverbod te geven. Maar, zult u zich intussen wanhopig afvragen: waar maakt die man zich nu druk om? Nou het gaat hierom. Slechte woningen in verwaarloosde buurten en gedateerde gebouwen zijn eigenlijk waardeloos. Ze hebben hun tijd gehad. Zijn vaak ook weerloos. Ze verloederen en eigenlijk is het wachten op de slopershamer. Het in stand houden van oude buurtjes met karakteristieke (maar slechte) panden en het bewaren van industriële monumenten is een maatschappelijke opdracht. Het kost heel veel tijd, energie en vaak ook geld, om daar weer iets van te maken. Het vergt ook een sterk concept. Economisch is het juist niet interessant, want anders loste het zich vanzelf wel op. Marktpartijen lopen er meestal voor weg. Laten we dat in vredesnaam erkennen, bewondering hebben voor de gekken die zich daardoor niet laten weerhouden en ophouden over waarde toevoegen. Want dat laatste staat gelijk aan sloop en nieuwbouw. En dat wilden we nu net voorkomen.

Reageer op dit artikel