nieuws

Conflict overoverwerk Kiba en Verti bijgelegd

bouwbreed

Het conflict over onbetaald overwerk bij timmerfabrieken Verti en Kiba is bijgelegd. Vakbonden en de bedrijven zijn na lang onderhandelen een regeling overeengekomen.

De 125 werknemers van Verti en Kiba die vorig jaar tussen 1 april en 1 november een uur per dag overwerkten, krijgen de uren op termijn en afhankelijk van de winst voor 150 procent in geld uitbetaald.
De timmerfabrieken kunnen het urensaldo ook inzetten om in de huidige crisisperiode leegloop op te vangen door aan het personeel te vragen een dag doorbetaald thuis te blijven. “De regeling is een creatieve oplossing die op termijn recht doet aan de aanspraken die voor werknemers voortvloeien uit de cao”, reageert regiobestuurder Michel Steketee van FNV Bouw op het akkoord.
Volgens Cor-Hilde van Beijeren van CNV Vakmensen wordt met de afspraken bovendien rekening gehouden met de moeilijke situatie waarin Verti en Kiba zich bevinden. “Hopelijk kunnen de bedrijven de crisis doorkomen.”
Vorig jaar oktober stapten de vakbonden naar de rechter in een poging een einde te maken aan het onbetaalde overwerk bij bedrijven uit Bergambacht. De rechtbank vond de zaak echter zo principieel dat zij in kort geding geen uitspraak wilde doen.
Omdat Verti en Kiba hadden aangegeven het overwerk snel te zullen beëindigen, hielden FNV en CNV de zaak aan in afwachting van de uitkomst van de ingezette onderhandelingen over een regeling,
De directie van Kiba en Verti laat weten dat het “niet meer dan logisch is” dat de werknemers worden beloond voor de extra inspanningen die zij hebben verricht. “Zodra dat financieel weer mogelijk is.”

Reageer op dit artikel