nieuws

Civiel werk daalt plotseling scherp voor kleinere Britse aannemer

bouwbreed Premium

De helft van de kleinere Britse aannemers meldt dat er plotseling de klad is gekomen in de civieltechnische opdrachten.

”Dat is bijzonder alarmerend. De bezuinigingen bij de gemeenten beginnen nu al door te werken en de vooruitzichten na de komende verkiezingen zien er niet goed uit”, zegt directeur Richard Diment van de Federation of Master Builders dan ook. Volgens de organisatie van mkb-bouwbedrijven is het eind van de recessie voorlopig nog niet in zicht. Meer dan de helft van de leden meldt dat de hoeveelheid werk in de woningsector het eerste kwartaal verder is gedaald. Grote woningontwikkelaars hebben weliswaar aangekondigd hun bouwactiviteiten weer op te starten maar dat werkt tot nu toe nog niet door in concrete opdrachten. Daarnaast komt de val bij civiel werk eerder dan verwacht. Algemeen werd aangenomen dat de politiek pas na de voor 6 mei aangekondigde parlementsverkiezingen daadwerkelijk zou gaan bezuinigen, maar volgens Diment is dat duidelijk nu al het geval. Al met al denkt een derde van de Britse aannemers ook dat het dit jaar alleen nog maar slechter wordt. ”De politieke partijen moeten in hun campagnes meer laten horen wat ze zullen doen om de Britse bouwers in deze hoogst onzekere tijden te steunen.”
Tegelijkertijd biedt het kwartaalonderzoek van het Chartered Institute of Purchasing and Supply een sprankje hoop. De bouwindex van dit internationale instituut voor inkoopmanagers is vorige maand voor het eerst in meer dan twee jaar weer boven de 50 uitgekomen. Dat wil zeggen dat het aantal bouwers dat een groei meldt hoger ligt dan het aantal bedrijven met verder dalende activiteiten. Directeur David Noble waarschuwt echter voor te veel optimisme: ”Het is nog vroeg dag. De recessie heeft de bouw het hardst geraakt en deze opleving zou best van korte duur kunnen zijn.”

Reageer op dit artikel