nieuws

Aanleg openbare ruimte gebaat bij meer flexibiliteit

bouwbreed

Opdrachtgevers en -nemers moeten vaker samen optrekken in het realiseren van de openbare ruimte. Het gebeurt nog te vaak dat straten, pleinen en parken verslonzen of weer ingrijpend worden aangepast omdat niet wordt overlegd.

Dat zeggen gemeentelijk ontwerper van de openbare ruimte Frank van der Zanden in Utrecht en zijn collega Rob van der Ham in Den Haag. Bij de aanleg is flexibiliteit in de openbare ruimte belangrijk omdat de functies steeds veranderen, maar gemeenten moeten ook de durf hebben bepaalde onderdelen in de plannen vast te timmeren.
Van der Ham: “De gemiddelde omlooptijd van een boom in de gemeente Den Haag is vijftien jaar. Terwijl een boom pas na zo’n vijftig jaar echt een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte wordt.”
Volgens opdrachtgevers komt het nog te vaak voor dat de openbare ruimte een rommeltje wordt doordat er te weinig wordt overlegd door de juiste mensen. Van der Ham: “Soms vraag je je af: wie is eigenlijk de opdrachtgever? Dan blijkt dat de projectleider geen overleg heeft gevoerd met de toekomstige beheerder en later niet meer bij het project betrokken is.”
Van der Zanden: “Eigenlijk moeten beide partijen regelmatig om zich heen kijken: is mijn team wel compleet? Zitten de juiste mensen in de juiste fase wel op hun plek?” Een goede oplossing zou zijn om bij het ontwerpen van de openbare ruimte meteen vanaf het begin een werksessie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers te plannen. Dat kan resulteren in een half A4’tje met de uitgangspunten voor het ontwerp.”
Een goed plan, vindt ook Wienke Bodewes, Amvest-directeur en voorzitter van het Platform Openbare Ruimte. “Er is soms een rare discrepantie tussen gemeenten, ontwerpers en uitvoerders. Een opdrachtgever moet meer betrokken zijn. Soms willen ze spectaculaire plannen die onuitvoerbaar zijn. Bijvoorbeeld een bomensoort die op de bedachte plek binnen tien jaar dood is. Opdrachtgevers moeten weten waar ze het over hebben en openstaan voor de inbreng van opdrachtnemers. Dan zijn dat soort vergissingen te voorkomen.”

Reageer op dit artikel