nieuws

Zeventien genomineerden dingen naar prijzen Intertraffic Innovation Award

bouwbreed Premium

Zeventien nominaties heeft de vakjury van de Intertraffic Innovation Award uitgekozen. De vakprijzen gaan naar zes categorieën, waaronder infrastructuur en veiligheid. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de vakbeurs Intertraffic, van 23 tot en met 26 maart in de Amsterdamse Rai.

Hoka Verkeerstechniek hoopt de innovatieprijs te winnen in de categorie infrastructuur. Het onderdeel van BAM Wegen ontwikkelde een lasertechniek om bestemmingen op verkeersborden af te schermen. Bij wegwerkzaamheden of omleidingen worden bepaalde bestemmingen met laserlicht onzichtbaar gemaakt in plaats van afgeplakt. Personeel hoeft daarvoor niet meer een ladder op of een hoogwerker in.
Het Britse Crown International dingt met zijn VMC Pole naar de dezelfde onderscheiding. De paal draagt allerlei verkeerstechnische voorzieningen. Een monteur kan in voorkomende gevallen met een console naar boven. Ramböll uit Zweden hoopt eveneens te winnen in de categorie infrastructuur. Dit bedrijf ontwikkelde een automatische tester voor wegmarkeringen. Het toestel meet de kwaliteit van de belijning onder uiteenlopende omstandigheden.

Verkeersdrempel

Badennova uit Spanje kreeg een nominatie in de categorie veiligheid voor zijn verkeersdrempel. In deze verkeersdrempel zit een vloeistof die vervormt als auto’s er met de correcte snelheid overheen rijden. De drempel biedt dan geen weerstand en veroorzaakt geen schade aan auto’s. Bestuurders die te hard rijden ondervinden dezelfde weerstand als op conventionele verkeersdrempels. Vloeistof en drempelontwerp kunnen aan elke snelheidsbeperking of wegtype worden aangepast.
De eveneens genomineerde Sonoblaster van het Amerikaanse Transpo Industries waarschuwt weggebruikers met een 125 decibel sterk geluidsignaal dat ze in werkzones terechtkomen. Wegwerkers kunnen zich zo tijdig uit de voeten maken. Bestuurders kunnen op hun beurt tijdig naar een andere rijstrook uitwijken.

Reageer op dit artikel