nieuws

Vaillant wacht nog jaar met op markt brengen hre-ketel

bouwbreed

De eerste handelsmodellen van de hre-ketels van Vaillant komen niet eerder dan volgend jaar op de markt. Vaillant hoopt dat de markt voor hre-ketels dan wat gunstiger is.

Tweejaar geleden kondigde de ketelbouwer ook al aan de consumentenmarkt met hre-ketels te betreden, maar stelde de productie daarna uit. Vaillant verwacht dat de bijbehorende subsidieregeling volgend jaar geregeld is. De producent denkt namelijk dat zijn ketel zonder financiële tegemoetkoming moeilijk is te verkopen. De catalogusprijs ligt thans rond de 8000 euro. Ook de vergoeding die gebruikers van de nieuwe ketel ontvangen voor teruggeleverde elektriciteit zou dan moeten zijn gestegen.
Op dit moment bestaat de Vaillant hre-ketel alleen in de vorm van een prototype. Daarvan worden er dertig beproefd in veldtesten. De fabrikant verzamelde daarmee ruim 25.000 uur gebruikerservaringen. Het toestel genereert warmte en elektriciteit door middel van een Stirlingmotor. De fabrikant wil zijn hre-ketel een elektrisch vermogen van 1 kilowatt geven en een thermisch vermogen van 25 kilowatt. Vaillant zegt de ketel te zullen aanbieden als combitoestel met alleen warmwaterbereiding op basis van het doorloopprincipe of in combinatiemet een drinkwatervoorziening en/of boiler.

Reageer op dit artikel