nieuws

Universeel casco is lichter en zuiniger

bouwbreed

Een stalen casco waarin vandaag een kantoor huist en morgen een hotel

Joep Radermacher, net afgestudeerd bouwtechnisch ontwerper aan de TU Eindhoven, gaat dit idee verder uitwerken bij BAM Utiliteitsbouw in Bunnik.
Het ‘niet-locatiegebonden’ gebouw geniet volgens Radermacher al interesse van ‘de markt’.
Hij ontwikkelde voor zijn afstudeeropdracht een universeel casco met stalen kolommen en liggers, en met slanke vloeren waarin alle installaties komen. “Dat casco is niet aan een bepaalde locatie gebonden”, zegt hij, “net zoals het niet is gebonden aan een bepaalde functie.” Daarmee is het volgens hem ook niet gebonden aan een exploitant. “En dat maakt het concept interessanter voor investeerders.” Die kunnen er in zijn visie gemakkelijker een andere bestemming geven aan zo’n gebouw. “Net als alle afstudeerwerken is het concept nog alleen een theoretische exercitie”, zegt Radermacher.

Interesse

Een aantal marktpartijen toont volgens hem al interesse. Hotels bijvoorbeeld zijn gebonden aan een exploitant. Als die stopt is het gebouw nergens anders voor te gebruiken dan als hotel, legt Radermacher uit. In zijn concept bepaalt de exploitant altijd de functie. Het ‘vrije casco’ biedt hoteliers de kans om de kamers meer in te richten naar de eisen van de huidige gasten. “Die zijn nu nog traditioneel opgezet”, zegt Radermacher, “net zoals de meeste hotels, alleen de afwerking verschilt.” De conservatieve keuzes van de bedrijfstak komen volgens hem voort uit de sterren die het kwaliteitsniveau aangeven.
Exploitanten die dat waarderingssysteem aan de kant zetten, kunnen fors besparen op hun bedrijfskosten. Dat begint al bij de bouw. Vergeleken met een traditioneel gebouw valt Radermachers concept ruim 70 procent lichter uit in gewicht en verbruikt het ongeveer 75 procent minder energie. Het is ook een slanke constructie die niet onnodig veel ruimte inneemt. In een traditioneel gebouw gaat ongeveer een derde van de ruimte verloren door bouwdelen en installaties.

Reageer op dit artikel