nieuws

Tjiftjaf bode van nieuw leven

bouwbreed

De prijzen zijn uit hun winterslaap

Amper laat de eerste tjiftjaf zich horen of de handel zet zich weer in beweging.
Dat de vroege vogels de voorbode zijn van herstel is nog allerminst zeker. Als de geschiedenis een ding leert is wel dat het verloop van crises zich niet laat voorspellen. Wat zal het effect zijn van de eindelijk aangenomen Crisis- en herstelwet? Gooit Griekenland roet in het eten of hebben de olieprijzen nog verrassingen in petto? Inkopers moeten goed beseffen dat ze werken met dagprijzen die aan sterke schommelingen onderhevig kunnen zijn.
Bij vuren en hardhout neemt de internationale vraag toe. Extra kosten komen uit het duurder wordende transport. Vuren steeg afgelopen week 3 procent in prijs. Hardhout werd 4 procent duurder.
De prijzen van staal zitten in de lift. Oorzaak is de grote vraag uit het Verre Oosten. Balk- en betonstaal kregen 2 procent boven op de oude prijzen.
Aluminium rukt met een prijsstijging van 8 procent sterk op. Afgelopen maand werd het materiaal 5 procent duurder. De prijzen van koper (3 procent in de plus), zink en lood (beide 2 procent extra) stegen minder hard. Op weekbasis zijn de schommelingen aanzienlijk. Zo werden zink en lood afgelopen week respectievelijk 7 en 2 procent goedkoper.
Met het verdwijnen van de vorst neemt de vraag naar zand en grind weer toe. Zand steeg 2 procent, grond werd 3 procent duurder. In de kunststofhoek werd hdpe een tientje per ton goedkoper en pp een evengroot bedrag duurder.
(NBI)

Reageer op dit artikel