nieuws

Sterke daling instroom bouwkunde Saxion

bouwbreed

Het aantal instromers bij de academie Ruimtelijke Ordening en Bouwkundige van hogeschool Saxion dreigt te halveren ten opzichte van vorig jaar

Directeur Marjan Weekhout schrijft de dramatische daling toe aan ouders die hun kinderen adviseren niet in de bouw te gaan werken vanwege de crisis en het nog steeds slechte imago van de sector.
De kaderopleiding telt 120 studenten bouwkunde, 100 in de vastgoed en 40 in de civieltechnische richting. Weekhout voorspelt ernstige gevolgen voor de arbeidsmarkt als de neerwaartse trend zich voortzet. “Zodra de economie weer aantrekt is er gigantisch veel behoefte aan kaderpersoneel in de bouw. Een groot aantal babyboomers gaat stoppen met werk. De groep om hun werkzaamheden over te nemen is zeer smal. Afstudeerders van de academie kunnen altijd kiezen en vinden gelijk een baan”, aldus Weekhout.
Volgens de directeur is de bouwketen zich aan het verbreden waardoor er meer functies in de sector ontstaan die zich niet alleen op de bouwplaats afspelen. “Veel mensen hebben nog steeds het idee dat er alleen ‘vieze handen’ worden gemaakt. Helaas zie ik op landelijke reclamespotjes fysieke plaatjes, terwijl juist office-functies belangrijker worden in de bouw. De inhoud zal moeten veranderen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels