nieuws

Saoedi-Arabië en Abu Dhabi bouwen gestaag door

bouwbreed

Saoedi-Arabië en Abu Dhabi gaan de komende jaren honderden miljarden euro’s besteden aan bouw- en infraprojecten. Een handjevol Nederlandse bouwers en toeleveranciers profiteert.

Dat zegt de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel (NBCC). Volgens de Britten zal er de komende vijftien jaar zo’n 2000 miljard euro worden geïnvesteerd. Met name in de olierijke staten Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar wordt veel geld gepompt in gigantische bouw en infraprojecten.
Het gaat volgens de Kamer van Koophandel om de meest innovatieve, luxueuze en ecologische bouwprojecten. Zo worden zes nieuwe steden in Saoedi-Arabië gebouwd, zoals King Abdullah Economic City (90 miljard euro) en Masdar Eco-City (17 miljard euro). In Qatar wordt een brug naar Bahrein gebouwd.
Terwijl de wereldeconomie in een recessie verkeerd, groeien de meeste economieën in de Golfregio. Bouwers en toeleveranciers moeten zich niet laten afschrikken door de malaise in Dubai, meent de NBCC. De meeste bouwprojecten werden daar gefinancierd door leningen en speculatieve investeringen. In de rest van de Golf worden investeren betaald uit olie-inkomsten.
Volgens het regionale vakblad Meed is de economie in Qatar het afgelopen jaar 9 procent gegroeid. De bouwsector zou zelfs met ruim 17 procent gegroeid zijn. Ook Saoedi-Arabië en Abu Dhabi groeien weer. Grote projecten die in uitvoering zijn en door de overheid gefinancierde megaprojecten gaan onverminderd door. De crisis verlamt de bouwambities in de regio niet. Integendeel, zegt de NBCC, opdrachtgevers grijpen de crisis aan om het werk voor lagere prijzen gedaan te krijgen.
Helemaal toegankelijk voor de Nederlandse bouwbedrijven en toeleveranciers is de Golfregio niet, weet de Kamer van Koophandel. Slechts een handjevol Nederlandse bedrijven heeft grote orders weten te bemachtigen.
Naast BAM zijn dat tegelfabrikant Mosa en vloerspecialist Bolidt. Laatsgenoemde legde onlangs 4000 vierkante meter kunststof vloeren in King Abdullah University in Saoedi-Arabië. Voor hetzelfde project leverde Mosa 20.000 vierkante meter tegels.

Reageer op dit artikel