nieuws

Rockwool: omzetverlies van maximaal 10 procent

bouwbreed Premium

Rockwool heeft vorig jaar de omzet met 18,5 procent zien terugvallen tot 1,5 miljard euro. Dit jaar zal de omzetdaling tussen de 5 en 10 procent uitkomen, verwacht de Deense producent van isolatiemateriaal.

“Het afgelopen jaar is helaas zo zwaar geworden als vooraf was voorspeld”, aldus Rockwool-topman Eelco van Heel. “We zien nu de eerste signalen dat de recessie op zijn dieptepunt is. We blijven echter voorzichtig. Mogelijk volgt een nieuwe crisis. Dat hebben we in het verleden vaker gezien.”
In de bouw, die goed is voor 90 procent van de omzet van Rockwool, ziet Van Heel vooralsnog geen herstel. Het uitzicht op groei is door het slechte weer in de eerste maanden van dit jaar zelfs alleen maar slechter geworden. In Oost- en Centraal-Europa verwacht de topman dit jaar helemaal geen vooruitgang. In West-Europa ziet hij echter de woningmarkt licht verbeteren, vooral door toenemende renovatieactiviteiten.
“Voor dit jaar rekenen we daarom op een verdere omzetdaling van tussen de 5 en 10 procent”, aldus Van Heel. “De nettowinst zal rond de 40 miljoen euro uitkomen.” Over 2009 behaalde Rockwool nog een winst van 43 miljoen. Dat was 68 procent minder dan in het jaar ervoor.
Om de dalende afzet het hoofd te bieden sloot Rockwool vorig jaar fabrieken in onder meer Hongarije en Italië. Ook werd de productie op diverse plaatsen tijdelijk stopgezet. De producent van isolatiematerialen sneed daarnaast in de personele sterkte. Het bedrijf, dat 11 procent van zijn omzet uit Nederland haalt, telde aan het einde van het jaar 7800 werknemers, 700 minder dan eind 2008.

Reageer op dit artikel